ATP zveřejnila nominaci na cenu fair-play. Na Djokoviče se znovu zapomnělo

- Jan Vojkůvka

Mužský okruh ATP zveřejnil o víkendu nominaci na ocenění fair-play za rok 2022. Mezi deseti kandidáty na Stefan Edberg Sportsmanship Award neschází například světová jednička Carlos Alcaraz či vítěz posledních čtyř ročníků Rafael Nadal. Naopak znovu se nedostane na Novaka Djokoviče.

Bývalá světová jednička je při hlasování o Stefan Edberg Sportsmanship Award, která se uděluje za příkladné chování na kurtu i mimo něj, pravidelně opomíjena. Nejen, že Srb tuto cenu ještě nikdy nezískal, ale znovu se nevešel ani do rozšířené nominace na ocenění.

Ačkoliv tento fakt mnozí kritizují, jiní opomíjí, že důvody k jeho nenominování jsou jednoduché. Djokovič se totiž na kurtu často rozčiluje, neváhá zlostí odpalovat míčky či rozbíjet rakety.

O cenu, ve které rozhodují hlasy samotných tenistů z okruhu ATP, budou letos usilovat Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Cameron Norrie, Casper Ruud, Felix Auger-Aliassime, Frances Tiafoe, Grigor Dimitrov, Hubert Hurkacz, Lorenzo Musetti a Matteo Berrettini.

Od roku 2004 poznala Stefan Edberg Sportsmanship Award jen dva vítěze. Hned třináctkrát se z ocenění za fair-play radoval Roger Federer, který naposledy tuto trofej obdržel v roce 2017. Od roku 2018 se čtyřikrát radoval Rafael Nadal, jenž slavil také v roce 2010.

Španělský tenista, který momentálně absolvuje exhibiční tour po Jižní Americe, je favoritem na zisk ocenění i letos.