Menšíkova vítězná šňůra pokračuje, v Egyptě vybojoval český talent druhý titul v řadě!

- Petr Sumbal

Jakub Menšík (573.) zvládl finálový zápas na ITF turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu na jedničku. Mladý český tenista porazil gruzínského hráče Sabu Purtseladzeho (606.) po setech 6:4, 6:2 a slaví titul na druhém turnaji v řadě. Celkové se jedná pro sedmnáctiletého talentovaného hráče o třetí vyhraný turnaj ve dvouhře v jeho profesionální kariéře.

Jakub Menšík mohl vstupovat do finálového utkání turnaje kategorie ITF M15 sebevědomě, měl totiž v zádech šňůru devíti vítězných utkání a vyhraný turnaj v řeckém Heraklionu z minulého týdne. Proti o čtyři roky staršímu Gruzínci Sabovi Purtseladzemu byl sedmnáctiletý český tenista papírovým favoritem a tuto roli dokonale naplnil.

Menšík do zápasu vstoupil nejlépe jak mohl, hned v úvodním gemu sebral svému soupeři podání, čímž jasně naznačil, kdo bude ve finálovém souboji na kurtu pánem. Gruzínec se však nehodlal vzdát bez boje a díky brejku v osmém gemu dokázal srovnat na 4:4. Na tento dílčí neúspěch však Menšík dokázal velmi rychle zareagovat a okamžitě soupeři opět sebral servis. Za stavu 5:4 pak první set dopodával, byť musel čelit brejkbolu.

Druhá sada už nabídla o něco jednostrannější průběh. Menšík opět hned na první pokus získal výhodu brejku, kterou následně postupně navyšoval až do vedení 5:0. Za tohoto stavu měl Menšík při svém podání mečbol, ale zápas ještě ukončit nedokázal.

Purtseladze si pak uhrál vlastní servis a snížil na 2:5, na víc se už ale nezmohl. V posledním gemu celého zápasu sice Menšík čelil dvěma brejkbolům, oba ale úspěšně odvrátil a svůj druhý mečbol v utkání už proměnil.

Menšík tak svou sbírku titulů ze dvouhry z profesionálních turnajů obohatil již o třetí kousek. Svou premiérovou trofej si přivezl letos v srpnu z německého Allershausenu a poté uspěl ještě minulý týden na pětadvacítce v Heraklionu. Jeden turnaj dokázal Menšík ovládnout i ve čtyřhře, a to letos v červnu v polské Bytomi.

Ještě donedávna hrál Menšík převážně juniorské turnaje a největší úspěch zaznamenal na juniorském Australian Open, kde se letos probojoval až do finále. Na juniorském světovém žebříčku to dotáhl v dubnu letošního roku až na druhou příčku.

Za vítězství na turnaji v Šarm aš-Šajchu obdrží Menšík do světového žebříčku 15 bodů a čeká ho další vylepšení jeho žebříčkového maxima, poprvé v kariéře se podívá do páté stovky světového pořadí.

Egypt Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Saba Purtseladze (GEO, 606.) – JAKUB MENŠÍK (573.) 4:6, 2:6