Davis Cup: Kanada slaví premiérový titul! O vítězství rozhodla ve dvouhrách

- Redakce

Kanada slaví historický úspěch! Ve finále letošního Davis Cupu dokázala porazit Austrálii a poprvé v dlouhé historii svého účinkování ve slavné týmové soutěži dosáhla na Salátovou mísu. O svém prvenství ve španělské Málaze rozhodli Kanaďané už ve dvouhrách, v nichž triumfovali Denis Shapovalov a Felix Auger-Aliassime.

Kanadští tenisté se ve své více jak stoleté historii dlouho marně snažili alespoň postoupit do finále. Toho se poprvé dočkali v roce 2019, tehdy si ale ještě na vysněnou trofej nesáhli. Letos se ovšem premiérového titulu konečně dočkali, když Austrálii ve finále Davis Cupu porazili 2:0 na zápasy.

„V Kanadě spolu vyrůstáme od sedmi, osmi let a sníme o tom, že budeme na této úrovni vyhrávat právě takové zápasy, vyhrávat Davis Cup,“ uvedl přímo na dvorci Felix Auger-Aliassime, který tím připomněl, že spolu s Denisem Shapovalovem v roce 2015 vyhráli juniorský Davis Cup. A po sedmi letech se jim povedlo triumfovat i na nejvyšší úrovni.

První bod v duelu dvojek vybojoval osmnáctý hráč světa Denis Shapovalov, který porazil Thanasiho Kokkinakise hladce 6:2, 6:4 a poslal svůj tým do vedení.

Shapovalov byl v utkání jasně lepším hráčem a hned čtyřikrát se prosadil na returnu. Kokkinakis sice měl také své šance, ale jediný brejk si připsal ve druhém setu za stavu 2:5, kdy už prohrával se dvěma ztracenými servisy. Kokkinakisovi se tím povedlo pouze kosmeticky upravit skóre, další podání v desáté hře si totiž Shapovalov už pohlídal.

Následovalo utkání jedniček a kapitán Australanů Lleyton Hewitt znovu doufal, že se střetnutí povede dotáhnout do rozhodující čtyřhry. Tentokrát se to ale jeho týmu nepoštěstilo, když Alex De Minaur tahal v utkání s Felixem Augerem-Aliassimem za kratší konec.

Historický úspěch se ale nerodil snadno, De Minaur měl v průběhu první sady hned tři brejkboly a vystrkoval nebezpečně drápky. Auger-Aliassime ale zůstal na servisu stoprocentní a povedlo se mu nakonec strhnout vedení na svou stranu brejkem z osmé hry.

I ve druhé sadě čelil Kanaďan tlaku ze strany soupeře, tentokrát musel dokonce odvracet pět brejkbolů. Znovu ale podání neztratil a o osudu střetnutí nakonec rozhodl brejk světové šestky už ze třetího gemu. De Minaur se sice snažil s výsledkem něco udělat, ale vyrovnat se mu nepodařilo.

Auger-Aliassime nakonec zvítězil 6:3, 6:4 a celá kanadská lavička v tu chvíli propukla v jásot. Výběru kapitána Franka Dancevice se totiž povedlo vůbec poprvé vybojovat do svého držení slavnou Salátovou mísu, po které touží každý přední tenista na světě.

Davis Cup, Málaga (muži, ESP, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále
Kanada – Austrálie 2:0x
Denis Shapovalov (18.)
 – Thanasi Kokkinakis (95.) 6:2, 6:4
Felix Auger-Aliassime (6.) – Alex De Minaur (24.) 6:3, 6:4
Auger-Aliassime, Pospisil – Purcell, Thompson zrušeno