Davis Cup: Kanada otočila bitvu s Italy, je podruhé v historii ve finále

- Jan Vojkůvka

Kanadští tenisté se ve španělské Málaze radují z postupu do finále slavné týmové soutěže. V sobotním semifinále Davis Cupu nezačali proti Italům nejlépe a ztratili první utkání, v dalších dvou kláních ale byli úspěšnější a zvítězili 2:1 na zápasy. Pro Kanadu se jedná o druhé daviscupové finále v historii, v němž na ni v neděli čeká Austrálie.

Semifinálové utkání odstartoval duel dvojek, který nakonec trval tři a čtvrt hodiny! Tuhou bitvu zvládl lépe Ital Lorenzo Sonego, který světovou osmnáctku Denise Shapovalova udolal 7:6(4), 6:7(5), 6:4.

Pro výsledek utkání bylo klíčové, že Sonego měl vysokou úspěšnost při odvracení brejkbolů. To bylo důležité hlavně ve třetím setu, v němž čelil hned pěti šancím soupeře. Všechny hrozby ztráty servisu ale odvrátil a v desátém gemu na returnu utkání nakonec sám zakončil.

Oč bylo utkání dvojek vyrovnanější, o to byl souboj jedniček jednoznačnější. Kurtu ve druhém duelu totiž vládla světová šestka Felix Auger-Aliassime. Kanadský tenista se postaral o vyrovnání skóre semifinálové bitvy, když Lorenza Musettiho porazil ve dvou setech 6:3, 6:4, přičemž za celé utkání nečelil ani jednomu brejkbolu.

Rozhodnout tak musela čtyřhra, do které poněkud překvapivě naskočil na italské straně Matteo Berrettini, jenž přitom před startem Davis Cupu hlásil, že není na závěrečný turnaj připraven. Z nominace ale vyřazen nebyl a byl jakýmsi žolíkem kapitána Filippa Volandriho.

Ten Berrettiniho postavil po bok Fabia Fogniniho a úkolem Italů bylo vyzrát na kanadský pár Augera-Aliassimeho a Vaska Pospisila. To se jim ale nakonec nepovedlo.

Kanadská dvojice totiž po dvou hodinách boje dokázala zvítězit 7:6(2), 7:5 a poslala svůj tým do historicky druhého finále.

Nedělní finále proti Kanadům odehrají Australané, kteří už v pátek nečekaně přešli přes favorizované Chorvaty.

Davis Cup, Málaga (muži, ESP, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále
Itálie – Kanada 1:2
Lorenzo Sonego (45.) – Denis Shapovalov (18.) 7:6(4), 6:7(5), 6:4
Lorenzo Musetti (23.) – Felix Auger-Aliassime (6.) 3:6, 4:6
Berrettini, Fognini – Auger-Aliassime, Pospisil 6:7(2), 5:7