Problémy pro Ósakaovou. Spolu s dalšími sportovci čelí žalobě kvůli krachu kryptoměnové burzy

- Jan Vojkůvka

Naomi Ósakaová čelí velkým problémům. Spolu s několika dalšími špičkovými sportovci je součástí žaloby kvůli bankrotu kryptoměnové burzy FTX. Krach této burzy připravil její klienty o miliardy dolarů a japonská tenistka, která byla reklamní tváří FTX, pravděpodobně skončí u soudu.

Černá díra na peníze. Tak zpětně hodnotí kryptoměnovou burzu FTX odborníci po celém světě. Jen padesáti největším věřitelům nyní FTX dluží přes tři miliardy dolarů, peníze na této burze přitom měly miliony zákazníků. A jak uvádí nové vedení FTX, podstatná část aktiv společnosti buď chybí, nebo byla přímo ukradena.

Není tak divu, že po krachu FTX se začaly na společnost řítit jedna žaloba za druhou. „FTX byla pod kontrolou nezkušených a ne zrovna sofistikovaných osob. Některé, nebo rovnou všechny z nich se zkompromitovaly,“ řekl James Bromley, právní zástupce nového vedení FTX při prvním vystoupení před soudem v Delaware, který řeší bankrot společnosti.

V žalobě se objevilo také několik jmen špičkových sportovců. Jedná se o bývalou světovou jedničku Naomi Ósakaovou, basketbalistu Stephena Curryho či amerického fotbalistu Toma Bradyho. V žalobě figurují také NFL tým Tampa Bay Buccaneers a NBA tým Golden State Warriors či basketbalová legenda Shaquille O'Neil.

Žaloba, která byla podána na Floridě, tvrdí, že sportovní hvězdy podpořily společnost a přinesly FTX okamžitou důvěryhodnost, a jsou proto stejně zodpovědné jako zakladatel společnosti.

„Část schématu používaného entitami FTX zahrnovala využití některých z největších jmen ve sportu a zábavě – jako jsou tito obžalovaní – k získávání finančních prostředků, přimění amerických spotřebitelů k investování a nalití miliard dolarů do klamavé platformy FTX, aby celý systém zůstal zachován a nad vodou,“ stojí v žalobě, kterou podal Pierce Robertson, jenž je zapojen také do soudního sporu s jinou neúspěšnou kryptoměnovou burzou Voyager Digital.

Přímé zapojení Naomi Ósakaové do získávání nové klientely pro FTX přitom je nesporné. Japonka totiž převzala akciový podíl v FTX již v březnu tohoto roku a jejím cílem bylo přivést na platformu více žen. „Ve srovnání jsme viděli statistiky o tom, jak málo žen je součástí kryptoměn, což odráží nerovnost, kterou vidíme na jiných finančních trzích,“ řekla tehdy Ósakaová.

Prozatím není zřejmé, zda může Ósakaové a dalším sportovcům hrozit, že budou ručit v případu FTX svými aktivy. Už jen spojení jejich jmen se společností, která se nejspíš dopustila zpronevěry svěřených peněz, jak naznačuje nové vedení FTX, však snižuje kredit a prestiž těchto sportovních celebrit.

Bývalá světová jednička letos neprožila vydařenou sezonu. Postoupila sice do finále v Miami, to byl ale její jediný povedený výsledek. Na dalších turnajích se jí příliš nedařilo, část sezony také vynechala a nakonec se propadla na 42. místo světa.