Už zase! Dvojice aktivistů za klima narušila utkání Davisova poháru

- Filip Lefenda

Středeční daviscupové střetnutí mezi Chorvatem Bornou Čoričem a Španělem Robertem Bautistou narušili ekologičtí aktivisté. V průběhu druhého setu vtrhli na kurt žena s mužem se záměrem připoutat se k síti. Jejich úmysl naštěstí zmařila pohotová ochranka, a duel tak mohl po chvíli pokračovat.

Podle triček se jednalo o sympatizanty španělské skupiny zaměřené na boj s klimatickou krizí prostřednictvím rostlinné stravy, jež si říká Futuro Vegetal. Když oběma narušitelům nevyšel záměr připoutat se k síti, snažili se klást odpor pořádkové službě alespoň vleže.

Netrvalo dlouho a žena byla odvlečena za ruce, zatímco muž musel být zpacifikován pomocí chvatů. Nejde přitom o první podobný incident, prestižní tenisové akce vyhledávají aktivisté k podobným formám protestů v poslední době opakovaně.

Na zářijovém Laver Cupu vtrhl během utkání mezi Řekem Tsitsipasem a Argentincem Schwartzmanem na kurt divák, jenž za pomoci benzínu zapálil kurt. Hořet přitom začala i jeho ruka. Ochranka zajišťující bezpečnost v londýnské O2 aréně tehdy sklidila kritiku za pomalou reakci.

Semifinále Roland Garros mezi Norem Ruudem a Chorvatem Čiličem zase na patnáct minut přerušila divačka, jíž se, na rozdíl od dvojice v Málaze, skutečně podařilo k síti připoutat. Dvaadvacetiletá aktivistka musela být od zařízení odstřižena a posléze odnesena do útrob stadionu.