Davis Cup: Italové si vyšlápli na favorizované Američany! V semifinále jsou i Chorvati a Kanaďané

- Redakce

Ve španělské Málaze se rozhodlo o semifinalistech letošního Davis Cupu. Po Australanech a Chorvatech postoupili mezi nejlepší čtyřku také Italové, kteří nečekaně vyzráli na favorizované Američany poměrem 2:1 na zápasy. Po velkém obratu nad Německem se z postupu radovali na závěr dne i Kanaďané.

Kanada otočila souboj s Německem
Posledními semifinalisty letošního ročníku Davisova poháru se ve španělské Málaze stali tenisté Kanady. Ti byli v souboji s Německem velkými papírovými favority, leč nevstoupili do série vůbec dobře. Hned v úvodní dvouhře zaskočil Jan-Lennard Struff (152.) vydřenou výhrou 6:3, 4:6 a 7:6(2) Denise Shapovalova (18.). Félix Auger-Aliassime (6.) posléze vyrovnal, když zdolal bez ztráty podání 7:6(1) a 6:4 Oscara Otteho (65.).

Rozhodnout tak musela až závěrečná čtyřhra. Do té vstoupili lépe Němci, Kevin Krawietz a Tim Pütz získali úvodní sadu hladce 6:2. Nakonec se ale přeci jen radovala Kanada. Vasek Pospisil s Denisem Shapovalovem ve zbylých dvou setech zabrali na servisu a získali obě sady shodně poměrem 6:3. V té druhé jim k tomu stačil jediný brejk, v rozhodující pak uspěli na příjmu dvakrát. O finále si "javorové listy" zahrají s Itálií.

Italové ve čtvrtfinále Davis Cupu zaskočili Američany!
Ačkoliv se Italové museli obejít bez svých hlavních hvězd Jannika Sinnera a Mattea Berrettiniho, dokázali ve čtvrtfinále Davis Cupu vyřadit nabitý tým Spojených států amerických! O první bod na konto italské reprezentace se v Málaze postaral Lorenzo Sonego (45.), který překvapil favorizovaného Francese Tiafoea (19.) po setech 6:3 a 7:6(7). Sedmadvacetiletý Sonego si pomohl k výhře hned 17 esy, přičemž odvrátil všechny čtyři brejkboly soupeře.

Ve druhém singlovém duelu zařídil vyrovnání devátý tenista žebříčku Taylor Fritz, jenž přehrál v souboji týmových jedniček bez ztráty podání Lorenza Musettiho (23.) 7:6(8) a 6:3. V rozhodující čtyřhře dovedli Italy k vítězství Simone Bolelli a Fabio Fognini, kteří vyzráli na Jacka Socka s Tommym Paulem poměrem dvakrát 6:4.

Italové se tak můžou po osmi letech opět těšit na semifinále Davis Cupu, kde v sobotu narazí buď na Kanaďany, nebo na Němce.

V semifinále jsou po výhře nad Španěly také Chorvati
Španělsko se ve čtvrtfinále muselo obejít bez svých dvou největších hvězd a v domácím prostředí to bylo znát. Roberto Bautista Agut i Pablo Carreňo Busta svedli vyrovnané bitvy se svými soupeři, v konečném zúčtování ale neuhráli jediný bod.

Klání dvou evropských celků zahájil souboj Borny Čoriče s Bautistou Agutem. Chorvatský tenista dokázal svého soupeře během první sady brejknout a dotáhnout jej do vítězného konce, načež měl pevnější nervy v tiebreaku druhého setu, ve kterém rozhodl o prvním bodu pro svůj tým.

Čorič se navíc díky svému triumfu zapsal do historických tabulek. Se svým 13. vítězstvím v soutěži dorovnal Maria Ančiče.

Druhý duel byl o poznání vyrovnanější od první minuty. Marin Čilič se sice opíral o své podání a Španělovi nadělil už na začátku zápasu několik es, za stavu 2:2 ale přišel o své podání a nepomáhala mi ani řada dvojchyb. Přesto si jej dokázal vzít hned v dalším gemu zpět, první set i tak ale nakonec patřil jeho soupeři.

V prostřední sadě se ale Čilič dostal na koně a Carreňovi Bustovi nedal příliš šancí, načež celý set ovládl 6:3. Rozhodující sada byla o poznání dramatičtější. Oba hráči si hned dvakrát prohráli své podání a celé klání musel rozseknout tiebreak. Čilič se v něm opřel o své podání a i díky dvěma esům rozhodl o postupu Chorvatů do semifinále.

Davis Cup, Málaga (muži, ESP, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále
Chorvatsko – Španělsko 2:0
Borna Čorič (26.) – Roberto Bautista Agut (21.) 6:4, 7:6(4)
Marin Čilič (17.) – Pablo Carreňo Busta (13.) 5:7, 6:3, 7:6(5)
Mektič, Pavič – Carreňo Busta, Granollers-Pujol nehráno

Itálie – USA 2:1
Lorenzo Sonego (45.) – Frances Tiafoe (19.) 6:3, 7:6(7)
Lorenzo Musetti (23.) – Taylor Fritz (9.) 6:7(8), 3:6
Bolelli, Fognini – Paul, Sock 6:4, 6:4

Německo – Kanada 1:2
Jan-Lennard Struff (152.)
– Denis Shapovalov (18.) 6:3, 4:6, 7:6(2)
Oscar Otte (65.) – Felix Auger-Aliassime (6.) 6:7(1), 4:6
Krawietz, Pütz – Pospisil, Shapovalov 6:2, 3:6, 3:6