Novinky z Austrálie! United Cup zná poslední dva účastníky i rozpis zápasů

- Marek Bartošík

Na přelomu prosince a ledna se v Austrálii za účasti 18 týmů uskuteční premiérový ročník United Cupu. Pořadatelé oznámili, že poslední dvě účastnická místa obsadily výběry Bulharska a Kazachstánu. Zároveň už je jasno o podrobném rozpisu zápasů (včetně těch s českou stopou).

Česká republika vyzve v nabité skupině C v Sydney reprezentace Spojených států amerických a Německa. Jako první změří Kvitová, Lehečka a spol. síly ve dnech 29. a 30. prosince s Američany, poté se 31. prosince a 1. ledna utkají s Němci.

V aktuálním plánu dílčích zápasů, který ale může dostát změn, by měli 29. prosince nastoupit Jiří Lehečka proti Tayloru Fritzovi a Marie Bouzková proti Madison Keysové. O den později se mají uskutečnit souboje Petry Kvitové s Jessicou Pegulaovou a Tomáše Macháče s Francesem Tiafoem. Posléze je v aréně Kena Rosewalla na programu smíšená čtyřhra.

Na silvestra by měli zahájit česko-německý duel Lehečka s Alexanderem Zverevem a po nich Bouzková s Jule Niemeierovou. V první den nového roku se Kvitová střetne s Laurou Siegemundovou a Macháč s Oscarem Ottem. Následovat by opět měla smíšená čtyřhra.

Premiérového United Cupu se zúčastní celkem 18 týmů, jako poslední si zajistily start Bulharsko a Kazachstán. Za první zmíněné nastoupí hvězdný Grigor Dimitrov a s ním Dimitar Kuzmanov, Adrian Andrejev, Alexandar Lazarov, Viktorija Tomovová, Isabella Šinikovová a Gergana Topalovová.

V sestavě Kazachstánu figurují Alexandr Bublik, Timofej Skatov, Denis Jevsejev, Grigorij Lomakin, Julia Putincevová, Žibek Kulambajevová a Gozal Ajnitdinovová. V nominaci naopak chybí wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová.

United Cup se bude konat v termínu od 29. prosince do 8. ledna v australských městech Perth, Brisbane a Sydney. Celková dotace akce činí 15 milionů amerických dolarů, šampioni můžou získat až 500 bodů do žebříčků ATP a WTA.