Nikdy nehrál mimo USA, teď vlétl do stovky. Nenápadný mladík je novým rekordmanem

- Filip Lefenda

Jednou z hvězd závěrečných týdnů sezony je Američan Ben Shelton. Ten se ve svých dvaceti letech stal vůbec nejmladším tenistou v historii, který kdy zvládl vyhrát tři challengerové turnaje v rozmezí tří týdnů. V pondělním vydání žebříčku ATP se rodák z Atlanty poprvé posunul do elitní stovky a zajistil si premiérový start na Australian Open.

Shelton zaznamenal na okruhu ITF první soutěžní zápas mezi dospělými teprve v polovině loňského roku, už na přelomu července a srpna ale ovládl pětadvacítku v Champaign a získal svůj první seniorský titul.

Do letošní sezony vstupoval coby 573. hráč světového pořadí a první utkání odehrál až zkraje června. I díky častým divokým kartám se ale mohl velmi rychle plně etablovat na challengerovou úroveň. Na podnicích v Rome, Chicagu a Tiburonu ještě na trofej nedosáhl, když shodně prohrál ve finále. Chuť si ale náramně spravil s přechodem pod střechu.

Shelton ovládl v listopadu hned tři po sobě jdoucí halové podniky v Charlottesvillu, Knoxvillu a Champaign, a sezonu tak ukončil parádní sérií patnácti výher v řadě. Do nedělního finále s Australanem Vukicem sice nevstoupil vůbec dobře. Po krajně nevydařeném prvním setu se ale dokázal oklepat z kanára a otočit duel na konečných 0:6, 6:3 a 6:2.

Není divu, že je okolo talentovaného Američana rázem rozruch – a to údajně i ze strany možných sponzorů. V tak krátkém časovém rozmezí vyhrál tři challengery jako vůbec nejmladší tenista v historii. V novém vydání mužského pořadí navíc pronikl už do první stovky a zajistil si účast v hlavní soutěži grandslamového Australian Open. Dosud přitom nikdy neodehrál zápas mimo území Spojených států.

„Událo se to opravdu rychle,“ pochvaluje si Shelton. „Teď si od tenisu na chvíli odpočinu a trochu zpomalím. Užiju si volno a postupně se zaměřím na věci, které mohu zlepšit,“ cituje hráčovy nejbližší plány web ATP.

S letošním zápisem 35 výher a 8 porážek je Shelton procentuálně třetím nejúspěšnějším tenistou na challengerovém okruhu. Lépe jsou na tom už jen Číňan I-ping Wu (23/4) a lídr statistiky Jack Draper (24/4) z Velké Británie.