Davis Cup: Australané prvními semifinalisty, soupeře udolali ve dvou tříhodinových bitvách

- Jan Vojkůvka

Australští tenisté postoupili do semifinále letošního Davis Cupu. O svém vítězství ve čtvrtfinálovém klání proti Nizozemsku rozhodli už ve dvouhrách, v nichž ve dvou třísetových a takřka tříhodinových bitvách uspěli Jordan Thompson a Alex De Minaur.

Daviscupové čtvrtfinále bylo v úterý ve španělské Málaze zahájeno. V úvodním utkání se spolu potkaly týmy Austrálie a Nizozemska, které překvapivě prošlo skupinovou fází bez jediné porážky. Na favorizované Australany ale recept nenašli a nakonec padli už po dvouhrách. V singlech ovšem kladli velmi tuhý odpor.

Australští tenisté získali první bod v utkání dvojek. Úvodní výhru připsal na konto svého týmu Jordan Thompson, který porazil po téměř tříhodinové bitvě Tallona Griekspoora (96.) 4:6, 7:5, 6:3.

Griekspoor přitom měl ve druhém setu hned šest brejkbolů, které si rozdělil do tří her. Ani jednu příležitost však neproměnil, načež se Thompson prosadil na returnu ve dvanáctém gemu a srovnal skóre zápasu na 1:1.

Griekspoor měl příležitost strhnout vítězství na svou stranu ještě v pátém gemu třetí sady, znovu ale nedokázal využít dva brejkboly. Hned v další hře ovšem zaútočil Thompson, odskočil do vedení 4:2 a zápas následně úspěšně dopodával.

Následně se odehrálo střetnutí jedniček, v němž Alex De Minaur musel otáčet skóre proti Boticovi Van De Zandschulpovi. Aktuálně 24. hráč světa však po ztrátě prvního setu dokázal zabrat a zvítězil 5:7, 6:3, 6:4.

Dojít si pro vítězství ale nebylo vůbec nic snadného. Nizozemský tenista si totiž v průběhu druhé a třetí sady vypracoval celkem pět brejkbolů. De Minaur však tentokrát další zaváhání na servisu nepřipustil, všechny hrozby odvrátil a sám na returnu uspěl dvakrát ve druhé sadě a jednou ve třetím setu.

Australany v semifinále čeká vítěz středečního utkání mezi Chorvatskem a Španělskem. V tomto klání se víc věří Chorvatsku, jelikož domácí Španělé budou hrát bez Carlose Alcaraze a Rafaela Nadala.

Davis Cup, Málaga (muži, ESP, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále
Austrálie – Nizozemsko 2:0
Jordan Thompson (84.) – Tallon Griekspoor (96.) 4:6, 7:5, 6:3
Alex De Minaur (24.) – Botic Van De Zandschulp (35.) 5:7, 6:3, 6:4
Ebden, Purcell – Koolhof, Middelkoop zrušeno