Djokovič se opět zapsal do historie. Motivace mi nechybí, netají nejstarší vítěz Turnaje mistrů

- Filip Lefenda

Novak Djokovič zdolal v nedělním finále Turnaje mistrů bez ztráty servisu 7:5 a 6:3 Caspera Ruuda. Podnik pro osm nejlepších hráčů sezony ovládl pošesté v kariéře, čímž vyrovnal rekord Švýcara Federera, a zároveň jakožto nejstarší šampion v historii. Z Turína si navíc odvezl i šek na nejvyšší peněžní sumu, která kdy byla v tenise jednorázově udělena.

Úvodní set byl dlouho vyrovnaný. Djokovič nevyužil ve druhém gemu dva brejkboly a zakrátko promarnil ještě jeden. Vše tak nasvědčovalo tomu, že o vítězi dějství napoví až zkrácená hra. Ruud ale za stavu 5:6 nevyužil na podání vedení 30:15 a třemi prohranými výměnami v řadě servis poprvé ztratil. Rovněž o výsledku druhé sady pak rozhodl jediný brejk, a sice ze čtvrté hry.

„V posledním gemu, když jsem podával na vítězství, jsem pokazil několik forhendů. Byl jsem nervózní. Jsem opravdu šťastný, že jsem nakonec zápas doservíroval. Musel jsem si pomoci esem,“ přiznal tíhu okamžiku ve 35 letech velezkušený Djokovič.

„Taková jsou finále. Obvykle v nich rozhodují maličkosti. Věděl jsem, že Casper hraje opravdu dobře. V obou setech mi stačilo jednou uspět na příjmu. Oba jsme výborně servírovali. Já dokázal v rozhodujících momentech dostat do hry pár dobrých returnů, jako třeba ve dvanácté hře prvního setu,“ vracel se vítěz ke klíčovým okamžikům 93 minut trvajícího střetnutí.

Celkově šestým triumfem na Turnaji mistrů vyrovnal Djokovič rekord Rogera Federera, jenž letos ukončil kariéru. Po Šanghaji (2008) a Londýně (2012 – 2015) získal rodák z Bělehradu trofej pro nejlepšího hráče sezony už ve třetím městě, a to coby vůbec nejstarší šampion akce v historii.

„Sedm let čekání bylo dlouhých. O to více je toto vítězství sladším a významnějším,“ přiznal Djokovič, jenž za týden v Turíně nepoznal jediného přemožitele. I díky tomu obdržel šek na rekordních 4 740 300 amerických dolarů (téměř 111,4 milionu korun).

„Nevím, co přinese budoucnost. Co ale vím, je to, že mám stále obrovský hlad po vyhrávání trofejí,“ pravil bývalý první hráč světa na pozápasové tiskové konferenci. „Zapisovat se do historie tohoto sportu, hrát na nejvyšší úrovni po celém světě a přinášet emoce tenisovým fanouškům. To je to, co mě dále žene dopředu. Všichni máme občas špatné dny nebo týdny, motivace mi ale rozhodně nechybí,“ ubezpečil Djokovič.

Populární Srb si v novém vydání žebříčku polepšil o tři pozice a sezonu 2022 zakončil coby světová pětka. Kromě Turnaje mistrů letos ovládl rovněž grandslamový Wimbledon, podnik Masters v Římě a menší turnaje ATP v Astaně a Tel Avivu.