První pětadvacítka v kariéře! Sedmnáctiletý Menšík triumfoval v Heraklionu

- Jan Vojkůvka

Svou první pětadvacítku v kariéře vyhrál teprve sedmnáctiletý Jakub Menšík! Český tenista si ve finále turnaje ITF v řeckém Heraklionu poradil s osmým nasazeným Olexandrem Ovčarenkem z Ukrajiny, kterého porazil ve dvou setech 6:4, 7:6(4). Menšíkovi se v této sezoně povedlo vyhrát už druhý profesionální turnaj, první trofej vybojoval v září v Allershausenu.

Jednou z velkých nadějí českého mužského tenisu je věkem stále junior Jakub Menšík. Finalista letošního juniorského Australian Open se stále více prosazuje i mezi profesionály, což v této sezoně prokázal například postupem do semifinále na srpnovém challengeru v Praze či ziskem titulu na zmíněné patnáctce v Allerhausenu, kde ve finále porazil bývalého 273. hráče světa Petera Hellera.

Od zářijového triumfu v Německu se Menšík probil na dalších třech turnajích do čtvrtfinále, načež si zahrál challenger v Bratislavě, kde ale vypadl hned v prvním kole. Na pětadvacítce v Heraklionu si ale dokonale spravil náladu.

Tentokrát prostějovský rodák nenašel přemožitele a na cestě turnajem porazil například členy čtvrté stovky světa Billyho Harrise, Daniela Cukiermana a Titouana Drogueta. Ve finále proti Ukrajinci Ovčarenkovi pak aktuální 566. hráč světa dotáhl povedený týden až k premiérovému titulu na turnaji ITF W25.

Nebyl to přitom vůbec snadný zápas. V prvním setu sice Menšík rozhodl o svém vítězství brejkem už v prvním gemu, ale ve druhé sadě to tak jednoduché nebylo. Menšík se dostal hned dvakrát do vedení, proti Ovčarenkovi držel dokonce skóre 5:3, ale dopodávat se mu nepovedlo.

Jednadvacetiletý Ukrajinec si naopak vynutil rozhodující tiebreak, v němž byly šance obou tenistů vyrovnané. Zdramatizování duelu ale nakonec český tenista nepřipustil. Povedlo se mu odskočit do vedení 6:2, a byť dva mečboly nevyužil, ten třetí už ano a zvítězil 7:4.

Menšíkovi triumf v Heraklionu vynese hned 25 bodů do žebříčku ATP, což pro něj bude znamenat výrazné vylepšení osobního maxima. V pondělí 28. listopadu by se dokonce měl poprvé v kariéře objevit v páté stovce světa.