Štědré bodové odměny za prohru? Na ATP Finals utopie, na WTA Finals realita

- Marek Bartošík

Turnaj mistrů (neboli ATP Finals) a Turnaj mistryň (WTA Finals) jsou si na první pohled podobné jako vejce vejci. Obou prestižních akcí se účastní osm nejlepších singlistů a stejný počet deblových párů z dané sezóny, na obou se nejprve hraje v čtyřčlenných skupinách a poté vyřazovací fáze, na obou může neporažený šampion či šampionka získat až 1500 bodů do světového žebříčku. Přesto se najde jedna zásadní věc, v níž se ATP Finals a WTA Finals liší. Zatímco na mužském turnaji nemají startující jistý ani bod do žebříčku, na ženské obdobě populárního klání má i poražená hráčka zaručenou velmi slušnou bodovou odměnu.

Na letošním Turnaji mistryň v americkém Fort Worthu výsledkově zcela vyhořely domácí Coco Gauffová i Jessica Pegulaová, když ve svých skupinách obsadily poslední místo se zápasovým skóre 0:3. Přesto se obě americké hvězdy dočkaly výslužky 375 bodů do žebříčku WTA!

A vysvětlení? Na WTA Finals má totiž účastnice za každý odehraný mač jistých 125 bodů do žebříčku. Jestliže odehraje (a prohraje) všechna tři skupinová utkání, má nárok na právě zmíněnou porci 375 bodů. To je mimochodem více než za triumf na akci kategorie WTA 250, kde šampionka získá „pouze“ 280 bodů. Je to také více než za finále na pětistovce, například v Ostravě (305 bodů).

Zcela opačná pravidla panují na mužském ATP Finals, kde nemají účastníci garantovaný žádný bodový přísun. Příspěvku do světového pořadí se dočkají jen v případě výhry, přičemž inkasují 200 bodů za každý zvládnutý duel.

Ve skupině vypadnuvší Rafael Nadal, který si připsal v italském Turíně jednu výhru a dvě porážky, si tedy vysloužil „jen“ 200 bodů do žebříčku. To je o 175 bodů méně, než získaly s počtem nula vítězství Gauffová a Pegulaová!

Stejné zápasové skóre jako Nadal zaznamenala na WTA Finals Tunisanka Uns Džábirová, jež se ale mohla těšit z přísunu 500 bodů do rankingu (250 za jednu výhru a 125 za každou prohru).

Na druhou stranu muži si díky startu na Turnaji mistrů přijdou na výrazně vyšší finanční prémie. Tenista, který odehrál tři zápasy ve skupině, letos obdržel šek na 320 tisíc amerických dolarů. To je bezmála trojnásobek odměny pro účastnici Turnaji mistryň (110 tisíc dolarů)!

A zatímco Džábirová si ve Fort Worthu vydělala 220 tisíc dolarů, stejně úspěšný Nadal si v Turíně přišel hned na 703 300 dolarů (tedy více než trojnásobek). A to je více než slušná kompenzace za nižší bodový přípočet do žebříčku.