Hotovo! Devatenáctiletý Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historii

- Filip Lefenda

Carlos Alcaraz zakončí v pouhých 19 letech sezonu jako nejmladší světová jednička v historii. Definitivu získal španělský teenager poté, co jeho krajan a zároveň nejbližší žebříčkový pronásledovat Rafael Nadal ztratil na Turnaji mistrů možnost postoupit ze skupiny a bojovat v Turíně o titul.

Alcaraz po loňském triumfu v Umagu a na juniorském Turnaji mistrů rozšířil v letošním roce sbírku titulů o dalších pět na sedm. Po dvou vyhraných podnicích ATP 1000 v Miami a Madridu ovládl v září v New Yorku svůj první grandslam a vyhoupl se v pouhých 19 letech do čela mužského žebříčku.

O další velkou trofej měl rodák z El Palmaru bojovat tento týden v Turíně, o premiérovou účast ho však připravilo zranění břišního svalu, které si přivodil před dvanácti dny na závěrečné tisícovce v Paříži. V hale Bercy musel Alcaraz za stavu 3:6 a 6:6 skrečovat semifinálový duel s pozdějším šampionem Dánem Runem.

Bylo tak otázkou, zda Alcaraz uhájí v závěru sezony pozici světové jedničky. Z pomyslného trůnu ho mohl sesadit Stefanos Tsitsipas. Tato možnost ovšem padla hned v pondělí. Řek potřeboval na Turnaji mistrů vyhrát všechna střetnutí, již na úvod však podlehl 4:6 a 6:7(4) Novaku Djokovičovi.

Ve hře tak zbyl už jen Alcarazův nejbližší pronásledovatel. Tedy alespoň do úterního odpoledne. Druhý hráč světa Rafael Nadal potřeboval pro posun na první pozici získat v Turíně titul. Po dvou porážkách s Taylorem Fritzem (6:7, 1:6) a Kanaďanem Augerem-Aliassimem (3:6, 4:6) už je ale jasné, že nepostoupí ani ze skupiny.

Alcaraz tak bude lídrem žebříčku s jistotou i na konci sezony, a to vůbec nejmladším v historii. Ve věku 19 let a 240 dnů sesadí z pozice rekordmana Lleytona Hewitta, jenž zakončil na nejvyšším stupínku ročník 2001. Legendárnímu Australanovi tehdy bylo 20 let a 310 dnů.