Válka dál tíží jeho mysl. Rubljov znovu volá po míru

- Jan Vojkůvka

Válečný stav mezi Ukrajinou a Ruskem, přestože ruská vláda situaci za válečnou nepovažuje, nadále tíží mysl Andreje Rubljova. Ruský tenista je jedním z hlavních bojovníků proti válce, což znovu prokázal během Turnaje mistrů. Po vítězství nad Daniilem Medveděvem totiž místo podpisu napsal na kameru jasný vzkaz.

„Mír, mír, mír. To je vše, co potřebujeme,“ napsal Rubljov na čočku kamery v Turíně. Znovu tím potvrdil, že mu situace na Ukrajině není lhostejná, přestože by se za své názory mohl doma dostat do problémů.

Pokud se o některém Rusovi dá hovořit jako o někom, kdo nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu, pak je to právě Rubljov. Rodák z Moskvy byl vůbec prvním tenistou, který se vyjádřil krátce po invazi ruských jednotek na území cizího státu.

Už 25. února, tedy pouhý den po začátku invaze, vystoupil proti válce jednoduchým, ale úderným vzkazem, když na turnaji v Dubaji napsal (rovněž na kameru) – prosím, žádnou válku.

Zatímco první vzkaz Rubljov napsal během počátečních okamžiků invaze, tentokrát zvolil období, kdy se Rusové stahují z Chersonu, což je považováno za jeden z největších úspěchů ukrajinské armády. Tento taktický ústup ale prozatím nic neřeší, jelikož se blíží zima a očekává se, že v nejbližších měsících propukne zákopová válka, přičemž k vojenským operacím by mělo podle odborníků ve větším rozsahu znovu dojít na jaře.