Turnaj mistrů: Djokovič zahájil bez ztráty setu. Rubljov udolal Medveděva

- Redakce

Pondělní Turnaj mistrů se ve dvouhře věnoval Červené skupině. Ve večerním šlágru si Novak Djokovič poradil se Stefanosem Tsitsipasem, počtrnácté v kariéře tak na závěrečném podniku sezony vyhrál svůj první zápas. Andrej Rubljov v prvním singlovém zápase dne udolal krajana Daniila Medveděva, kterého přehrál po více než dvou a půl hodinách. Mladšího z Rusů nezastavilo ani pět nevyužitých setbolů v první sadě. Do deblové soutěže v Zelené skupině úspěšně vstoupily debly Koolhof, Skupski a Mektič, Pavič.

Djokovič nepřipustil překvapení, skolil Tsitsipase
Až čtvrtý zápas dvouhry na probíhajícím Turnaji mistrů v Turíně se obešel bez překvapení. Favorizovaný Novak Djokovič (8.) v pondělí večer ve dvou setech porazil Stefanose Tsitsipase (3.) 6:4, 7:6(5).

Djokovič se nastartoval hned v prvním gemu, druhým využitým brejkbolem vzal mladšímu soupeři podání. Při vlastním servisu nedopustil problémy, první sadu získal za 38 minut. Druhé dějství nabídlo napínavější podívanou, Tsitsipas měl navíc ve čtvrtém gemu první brejkbol, který ovšem nevyužil. Druhou sadu rozhodla zkrácená hra, ve které Djokovič utekl na 5:1. Sám ještě přišel o jeden míček na podání, zbytek duelu si však už pohlídal.

Rubljov v bitvě udolal Medveděva
Ruské derby na Turnaji mistrů patřilo Andreji Rubljovovi (7.). Pětadvacetiletý tenista na úvod závěrečného podniku sezony zdolal krajana Daniila Medveděva (5.) po sadách 6:7(7), 6:3, 7:6(7).

V první sadě za delší konec tahal Rubljov, který šel do vedení 4:1. Za stavu 5:3 ale nedopodával set do vítězného konce, ve dvanáctém gemu nezužitkoval dva setboly na returnu. Ve zkrácené hře měl znovu blízko zisku sady, vedl 6:2. K dispozici měl celkově pět šancí na ukončení sady, ani jednu nevyužil. Medveděv naopak získal set po prvním setbolu.

Rubljov se nepoložil, díky dvěma brejkům ve druhém dějství srovnal na 1:1 na sety. O vítězi tak musel rozhodnout třetí set. Diváci se v něm nedočkali jediného brejku, podruhé se v zápase šlo do tiebreaku. Rubljov sice zahodil náskok 6:3, pátým využitým mečbolem ale Medveděva přeci jen zdolal.

Andrej Rubljov tak v Turíně dosáhl na 50. vítězství v letošním kalendářním roce, což je čtvrtý nejlepší počin na okruhu. Nejvíce výher má Stefanos Tsitsipas, a to 60.

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 14 750 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Červená skupina
Daniil Medveděv (5.) – Andrej Rubljov (7.) 7:6(7), 3:6, 6:7(7)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 3.) – Novak Djokovič (SRB, 8.) 4:6, 6:7(5)

Zelená skupina
Koolhof (NED), N. Skupski (GBR) – Kokkinakis, Kyrgios (oba AUS) 6:7(3), 6:4, 10:5
N. Mektič, M. Pavič (oba CRO) – Dodig (CRO), Krajicek (USA) 6:4, 3:6, 10:7