BJK Cup: Češky jsou v semifinále! Siniaková a Vondroušová nepovolily Američankám ani set

- Redakce

České tenistky si na letošním Billie Jean King Cupu zahrají semifinále! Svěřenkyně Petra Pály si postup zajistily v souboji proti Spojeným státům už ve dvouhrách. Postupový bod vybojovala Kateřina Siniaková, která porazila světovou sedmičku Coco Gauffovou 7:6(1), 6:1. Siniaková svou výhrou navázala na předchozí triumf Markéty Vondroušové nad Danielle Collinsovou. Už odpoledne postup do semifinále vybojovaly Švýcarky, které budou v sobotu soupeřkami českého výběru.

Český tým vstupoval do utkání s Američankami s výhrou 2:1 nad Polkami v zádech. V druhém skupinovém utkání sice čelily papírovým favoritkám celého turnaje, proti těmto předpokladům se ovšem Češky postavily. Těm se povedlo vyhrát obě páteční dvouhry, a napravily tak své vyřazení v základní skupině z minulé sezony.

Český BJKC tým se v sobotu představí v semifinálovém utkání proti Švýcarsku. Začátek zápasu je naplánován v 17 hodin.

Vondroušová otevřela skóre zápasu
Český BJKC tým vykročil do boje za postupem do semifinále vítězně! Zisk prvního bodu zajistila Markéta Vondroušová, která zahájila souboj se Spojenými státy výhrou dvakrát 6:3 nad Danielle Collinsovou.

Vondroušová neměla ideální start do zápasu a po dlouhém čtvrtém gemu prohrávala 1:3. Pak se ale nakopla k parádnímu výkonu a Collinsovou začala doslova drtit. Nejen, že ztrátu podání okamžitě napravila, ale česká tenistka dokonce přidala další dva brejky a šňůrou pěti her v řadě si úvodní sadu za 42 minut podmanila.

Série vyhraných gemů se nakonec zastavila na čísle osm a Vondroušová se díky tomu prodrala do vedení 6:3 a 3:0. Česká hráčka si výhodu brejku podržela až do koncovky a duel úspěšně dopodávala.

„Už jsem s ní párkrát hrála, takže jsem věděla, že to bude smršť všeho možného. Tak to i bylo. Říkala jsem si, že musím vytrvat a čekat na svou šanci. Ona pak trochu polevila a já jsem začala hrát lépe. V důležitých bodech jsem zahrála, co jsem měla,“ hlásila spokojená Vondroušová.

V duelu bylo klíčové, že Vondroušová předváděla výbornou obranu, zároveň ale dokázala v pravý okamžik přitlačit. Collinsová musela hrát na velké riziko, nebyla ve výměnách trpělivá a kvůli tomu vyprodukovala až příliš nevynucených chyb, se kterými nedokázala Vondroušové konkurovat.

Siniaková zařídila postupový bod
Ve druhém pátečním singlu nastoupily na kurt Kateřina Siniaková a Coco Gauffová. Česká tenistka byla v utkání lepší hráčkou, což potvrzuje i její vítězství ve dvou setech 7:6(1), 6:1.

V prvním setu přitom česká hráčka přišla o vedení 4:2, nenechala se tím ale rozhodit, v tiebreaku následně zcela dominovala a zvítězila 7:1. Druhý set pak už byl zcela v režii Siniakové.

Gauffová totiž ve druhém setu dokázala podržet pouze jednou podání. Od stavu 1:1 Siniaková vládla centrálnímu kurtu v Glasgow, získala pět gemů v řadě a utkání zakončila čistou hrou.

„Chtěla jsem bojovat o každý balón. Viděla jsem, že soupeřka není ve své kůži, v nejlepší formě, čehož jsem se snažila využít. Moc ráda reprezentuju, vítězství si velmi vážím,“ uvedla Siniaková.

Američanky uspěly v závěrečné čtyřhře
Už za rozhodnutého stavu se uskutečnila závěrečná čtyřhra souboje mezi Českou republikou a Spojenými státy. Madison Keysová a Taylor Townsendová porazily Karolínu Muchovou a Karolínu Plíškovou za necelou hodinu dvakrát 6:3, když nečelily ani jednomu brejkbolu.

Švýcarky vybojovaly postup do semifinále
Po Australankách a domácích Britkách se třetími semifinalistkami Billie Jean King Cupu v Glasgow staly Švýcarky. V přímém souboji o postup porazily Kanadu už ve dvouhrách, když body zajistily Viktorija Golubicová a Belinda Bencicová.

Golubicová nahradila v souboji dvojek Jil Teichmannovou a povedlo se jí zdolat po obratu Biancu Andreescuovou 2:6, 6:3, 6:4. V následujícím duelu jedniček pak Bencicová potvrdila postup Švýcarska, když porazila Leylah Fernandezovou 6:0, 7:5, která se ve čtvrtek blýskla dvěma kanáry proti Italce Martině Trevisanové. Na Bencicovou ovšem recept nenašla.

V závěrečné čtyřhře, která už nic neřešila, uspěla kanadská dvojice Dabrowská, Fernandezová, která si poradila po setech 6:2, 6:1 s Teichmannovou a Waltertovou.

Billie Jean King Cup (ženy, GBR, 11 400 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Skupina A
Švýcarsko – Kanada 2:1
Viktorija Golubicová (77.) – Bianca Andreescuová (45.) 2:6, 6:3, 6:4
Belinda Bencicová (12.) – Leylah Fernandezová (40.) 6:0, 7:5
Teichmannová, Waltertová – Dabrowská, Fernandezová 2:6, 1:6

Skupina D
Česko – USA 2:1
Markéta Vondroušová (99.) – Danielle Collinsová (14.) 6:3, 6:3
Kateřina Siniaková (47.) – Coco Gauffová (7.) 7:6(1), 6:1
Muchová, Plíšková – Keysová, Townsendová 3:6, 3:6


Galerie