Los Turnaje mistrů: Nadal nejvýše nasazeným, Djokovičovi se vyhne. Zraněného Alcaraze nahradil Fritz

- Jan Vojkůvka

Ve čtvrtek proběhl los letošního Turnaje mistrů, který se bude konat v italském Turíně. Už před samotným losem se spekulovalo, zda budou Rafael Nadal s Novakem Djokovičem nasazeni do stejné skupiny, k čemuž ale nakonec nedošlo. Zatímco Nadal je nasazenou jedničkou v Zelené skupině, Djokovič je turnajovou sedmičkou v Červené skupině.

K Nadalovi byli do Zelené skupiny nalosováni nakonec Nor Casper Ruud, ve skvělé formě hrající Kanaďan Felix Auger-Aliassime a také Američan Taylor Fritz. Ten na závěrečné ATP Finals pronikl jako náhradník za zraněnou světovou jedničku Carlose Alcaraze, od něhož Nadal převzal pozici turnajové jedničky.

Hledat favorita Zelené skupiny by ovšem mohlo být ošidné. Nadalovi se nikdy na Turnaji mistrů příliš nedařilo, navíc se v Turíně představí po porážce hned v prvním zápase na Masters v Paříži. Zejména s Augerem-Aliassimem, který během halové části sezony září, by mohl mít španělský tenista velké problémy. Podceňovat ovšem nelze ani finalistu letošního US Open Ruuda.

Nadal má ovšem o motivaci rozhodně postaráno. V případě úspěchu na Turnaji mistrů totiž může přezimovat jako světová jednička. Na Alcaraze momentálně ztrácí tisíc bodů a pokud vyhraje titul, dostane se v pořadí na žebříčku ATP před svého krajana.

V Červené skupině se představí vedle Novaka Djokoviče Stefanos Tsitsipas, Daniil Medveděv a Andrej Rubljov. Ani v této skupině přitom nelze najít vyloženého favorita.

Medveděv dokázal na Turnaji mistrů loni dokráčet až do finále a tradičně má silné právě závěry sezon, čímž naopak dohání pravidelně slabší jarní a letní období. Tsitsipas zase během halové části sezony prošel dvakrát do finále, na druhou stranu ale prohrál oba své zápasy s Djokovičem.

Zajímavé bude sledovat výkony Andreje Rubljova, který v posledních dvou letech vypadl v základní skupině, ale letos má ohromně silné turnaje právě v hale. O tom nejlépe svědčí i jeho tituly v Marseille a Gijonu, kterými rozšířil počet svých halových trofejí na okruhu ATP na šest.

Přesto papírovým favoritem Červené skupiny bude nejspíš pětatřicetiletý Djokovič, jenž v závěrečné části sezony vyhrál turnaje v Tel Avivu a Astaně, k čemuž přidal ještě postup do finále na Masters v Paříži, kde ve finále nestačil na Holgera Runeho.

Letošní Turnaj mistrů startuje v neděli 13. listopadu. Finále je na programu 20. listopadu.

Los základních skupin ATP Finals
Dvouhry
Zelená skupina
Rafael Nadal (ESP)
Casper Ruud (NOR)
Felix Auger-Aliassime (CAN)
Taylor Fritz (USA)

Červená skupina
Stefanos Tsitsipas (GRE)
Daniil Medvedev (-)
Andrey Rublev (-)
Novak Djokovic (SRB)

Čtyřhry
Zelená skupina
Wesley Koolhof (NED), Neal Skupski (GBR)
Nikola Mektic, Mate Pavic (CRO)
Ivan Dodig (CRO), Austin Krajicek (USA)
Thanasi Kokkinakis, Nick Kyrgios (AUS)

Červená skupina
Rajeev Ram (USA), Joe Salisbury (GBR)
Marcelo Arevalo (ESV), Jean-Julien Rojer (NED)
Lloyd Glasspool (GBR), Harri Heliovaara (FIN)
Marcel Granollers (ESP), Horacio Zeballos (ARG)