BJK Cup: Češky začaly v Glasgow vítězně! O body se postaraly Muchová a Siniaková s Vondroušovou

- Redakce

Čtvrtek ve skotském Glasgow nabídl nejen vyvrcholení bitev ve dvou skupinách, ale také vstup českých tenistek do letošního Poháru Billie Jean Kingové. Svěřenkyně Petra Pály přehrály na úvod finálového turnaje Polsko poměrem 2:1 na zápasy. V prvním duelu uspěla Karolína Muchová, která ve dvou setech porazila Magdalenu Frechovou, následně však Karolína Plíšková padla s Magdou Linetteovou. O triumfu českého týmu tak rozhodla až závěrečná čtyřhra, v níž zazářily Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Postup do semifinále BJK Cupu si zajistily Australanky a také domácí Britky.

Český BJKC tým vstoupil ve čtvrtek do základní skupiny D vítězstvím 2:1 nad nebezpečným Polskem. O výsledku rozhodla až závěrečná čtyřhra, ve které Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová vyzrály na dvojici Katarzyna Kawaová, Magda Linetteová po pouhých 61 minutách 6:2 a 6:3. Pro Siniakovou a Vondroušovou se jednalo o společnou premiéru, na dvorci přesto zcela dominovaly.

„Od začátku jsem byla docela v poho,“ hlásila Vondroušová. „Věděla jsem, že mám vedle sebe Kačku, která hraje debly neskutečně. Tak jsem si říkala, že se to nějak vyvrbí. A hrály jsme dobře.“

„Cítila jsem se dobře,“ informovala Siniaková. „Ani nemám pocit, že jsem přiletěla z Ameriky. Takže ťuk ťuk, snad to zůstane všechno tak, jak má.“

A co předcházelo klíčovému deblu? O první bod se postarala Karolína Muchová, která porazila za pouhých 76 minut Magdalenu Frechovou dvakrát 6:2. Česká hráčka v souboji dvojek neztratila ani jednou podání a na dvorci dominovala. Frechovou hned čtyřikrát brejkla a potvrdila dobrou formu, kterou po celý pobyt v Glasgow během tréninku předváděla.

„Určitě jsem si věřila. Z holek jsem tu trénovala nejdéle. Jsem tu týden, něco jsem nahrála. Záblesky té mé hry tam jsou. Chybí mi více zápasů, není jich moc. Teď jsem přidala další a kvalitní, takže jsem za to ráda,“ uvedla Muchová.

Vítězný vstup Muchové byl pro český tým ohromně důležitý. A to především z toho důvodu, že v duelu jedniček nedokázala Karolína Plíšková najít recept na Magdu Linetteovou a prohrála hladce 4:6, 1:6.

Zatímco první sada byla poměrně vyrovnaná a klíčovým se ukázal být až desátý gem, v němž Linetteová brejkla českou tenistku, druhý set byl jednoznačný. Plíšková sice začala dobře a povedlo se jí v první hře prosadit na returnu, ale v dalším průběhu už nezískala ani gem a prohrála šest her v řadě.

„Na každý bod jsem se nadřela. Řezala jsem do toho, až jsem udělala chybu. Dokud mi šel servis, skóre bylo vyrovnané. Jak mi odešel, odzadu mě přehrávala. Ona hrála skoro bezchybně, já jsem bohužel nepředvedla žádnou hitparádu,“ zhodnotila Plíšková, která se před svým prvním zápasem v BJKC po více než třech letech necítila nejlépe.

„Měla jsem respekt. Je něco jiného hrát za sebe a hrát za tým, ve kterém jsem navíc delší dobu nebyla. V minulosti se mi celkem dařilo, na což jsem chtěla navázat. A zároveň jsem věděla, že soupeřka není úplně nejlehčí,“ dodala Plíšková.

Britky jsou v semifinále!
Domácí Britky způsobily na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové senzaci, když postoupily díky výhře 3:0 nad Španělkami do semifinále. Jakýkoliv jiný výsledek by přitom poslal mezi nejlepší čtyřku turnaje Španělky, které se mohly opřít o hvězdnou Paulu Badosaovou. Rozhodující třetí bod na konto Britek přidaly Alicia Barnettová a Olivia Nichollsová, které udolaly duo Aliona Bolsovová, Rebeka Masarová 7:6(5) a 6:2. Soupeřkami domácích reprezentantek v semifinále budou Australanky.

Australanky jsou prvními semifinalistkami
Tenistky Austrálie postoupily jako první do semifinále probíhajícího Billie Jean King Cupu. Ve svém druhém utkání dokázaly porazit Belgii a stejně jako proti Slovensku, tak i tentokrát vyhrály už po dvouhrách.

Úvodní bod zaznamenala Storm Sandersová, která překvapivě přejela Alison Van Uytvanckovou 6:2, 6:2. Ve druhém souboji Ajla Tomljanovicová otáčela skóre zápasu proti Elise Mertensové, která jí za stavu 4:6, 6:4, 3:0 skrečovala.

V následující čtyřhře, ve které už o nic nešlo, zvítězily Australanky Storm Sandersová a Samantha Stosurová nad Ysaline Bonaventureovou a Kirsten Flipkensovou 6:4, 6:3.

Kanada slaví vítězný vstup do BJK Cupu
Kanadské tenistky zahájily své působení v BJK Cupu vítězně, když si ve svém úvodním utkání poradily s Italkami už po dvouhrách.

Napřed se ve dvou setech prosadila Bianca Andreescuová, která porazila Elisabettu Cocciarettovou 7:6(3) a 6:3. Následně se na dvorec vypravila Leylah Fernandezová, která rozdrtila Martinu Trevisanovou dvakrát 6:0.

V závěrečné čtyřhře pak Fernandezová nastoupila po boku Dabrowské proti Italkám Bronzettiové a Paoliniové. Kanaďanky byly jasně lepší i v tomto duelu, který vyhrály dvakrát 6:1.

Billie Jean King Cup (ženy, GBR, 11 400 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Skupina A
Kanada – Itálie 3:0
Bianca Andreescuová (45.) – Elisabetta Cocciarettová (65.) 7:6(3), 6:3
Leylah Fernandezová (40.) – Martina Trevisanová (28.) 6:0, 6:0
Dabrowská, Fernandezová – Bronzettiová, Paoliniová 6:1, 6:1

Skupina B
Austrálie – Belgie 3:0
Storm Sandersová (237.) – Alison Van Uytvancková (54.) 6:2, 6:2
Ajla Tomljanovicová (33.) – Elise Mertensová (29.) 4:6, 6:4, 3:0 skreč Mertensová
Sandersová, Stosurová – Bonaventureová, Flipkensová 6:4, 6:3

Skupina C
Španělsko – Velká Británie 0:3
Nuria Parrizas-Diazová (72.) – Heather Watsonová (133.) 0:6, 2:6
Paula Badosaová (13.) – Harriet Dartová (98.) 3:6, 4:6
Bolsovová, Masarová – Barnettová, Nichollsová 6:7(5), 2:6

Skupina D
Česko – Polsko 2:1
Karolína Muchová (149.)
– Magdalena Frechová (116.) 6:2, 6:2
Karolína Plíšková (32.) – Magda Linetteová (49.) 4:6, 1:6
Siniaková, Vondroušová – Kawaová, Linetteová 6:2, 6:3


Galerie