BJK Cup: Američanky odvrátily překvapení až v deblu

- Jan Vojkůvka

Druhý hrací den Billie Jean King Cupu málem přinesl překvapení v rámci české skupiny D. Tenistky Spojených států udolaly Polky až v závěrečné čtyřhře, když po dvouhrách byl stav nečekaně vyrovnaný 1:1. Slovenky ve svém druhém utkání porazily Belgii, šanci na postup do semifinále však kvůli zápornému poměru setů nemají.

Tenistky Spojených států měly v duelu s Polskem nečekané problémy. Ač šly do souboje ve skupině D v rolích výrazných favoritek, nakonec se musely o důležité vítězství rvát až do poslední chvíle.

Danielle Collinsová udolala v úvodním klání Magdalenu Frechovou 6:4, 3:6, 7:6(2) a poslala svůj tým do vedení, ve druhém duelu ovšem selhala světová jedenáctka Madison Keysová. S polskou jedničkou Magdou Linetteovou totiž prohrála 4:6, 6:4, 2:6 a bylo jisté, že o úvodní výhře se bude rozhodovat až ve čtyřhře.

V souboji, který odstartoval až takřka v jednu hodinu v noci, nakonec odvrátily velké překvapení Coco Gauffová s Caty McNallyovou, které přejely 6:1, 6:2 Magdu Linetteovou a Alicju Rosolskou. Díky tomu potvrdily role favoritek a měly by se v pátečním utkání střetnout s českým týmem o postup do semifinále.

Slovenky překvapily Belgii
Během středečního programu přesto k překvapení došlo. Postaraly se o něj slovenské tenistky, které po prohře 1:2 s Austrálií naskočily do souboje s Belgií a tentokrát to byly ony, kdo se radoval z vítězství.

Slovenky o své výhře rozhodly už ve dvouhrách. Viktória Kužmová porazila Ysaline Bonaventureovou 6:2, 7:6(7), načež Anna Karolína Schmiedlová udolala po téměř třech hodinách favorizovanou Marynu Zanevskou 5:7, 6:2, 6:3.

V závěrečné čtyřhře potřebovaly slovenské tenistky nutně zvítězit, aby si zachovaly reálnou šanci na postup do semifinále. V. Kužmová s Terezou Mihalíkovou ovšem schytaly debakl 0:6, 3:6 s Kirsten Flipkensovou a Elise Mertensovou, kvůli čemuž už postoupit nemohou.

Souhrn výsledků
Belgie – Slovensko 1:2
Švýcarsko – Itálie 3:0
Španělsko – Kazachstán 3:0
USA – Polsko 2:1