Obhajoba se nekoná. Krejčíková se Siniakovou v dramatickém finále Turnaje mistryň neudržely nadějné vedení

- Filip Lefenda

Jen krůček od obhajoby titulu byly na Turnaji mistryň v americkém Fort Worthu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. V souboji dvou neporažených párů prohrály favorizované Češky ve strhujícím finále s Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska a Elise Mertensovou z Belgie. Po nepovedeném úvodním setu, v němž duo K+S uhrálo jen dva gemy, ve druhém dějství zabralo a vynutilo si rozhodující supertiebreak. V tom vedly vítězky tří letošních grandslamů už 7:2, jenže poté ztratily šest výměn v řadě a zakrátko poměrem 2:6, 6:4 a 9:11 i celý zápas.

České tenistky nevstoupily do finále vůbec dobře. Hned ze startu zápasu přišla Krejčíková o podání a o dva gemy později ji následovala také Siniaková. Manko čtyř gemů přetrvalo až do konce sady, kterou získala rusko-belgická dvojice bez jediného nabídnutého brejkbolu hladce poměrem 6:2.

Ve druhém setu neproměnily turnajové jedničky postupně tři brejkové možnosti, aby za stavu 3:3 samy přišly potřetí v utkání o servis. Kuděrmetovové s Mertensovou se ho ale naštěstí nepodařilo potvrdit. Po rebrejku na 4:4 navíc přišla skvělá bodová série českého dua, které si dvěma čistými hrami v řadě vynutilo závěrečný supertiebreak.

Pohodu z koncovky druhého setu si vítězky tří letošních grandslamů přenesly i do rozhodujícího dějství. V tom si české favoritky téměř bezchybnou hrou postupně vypracovaly pohodlný náskok 7:2. Ke kýženému triumfu ale nakonec bohužel nevedl.

Rusko-belgická dvojice nesložila v klíčových okamžicích zbraně a sérií šesti vyhraných výměn skóre otočila. Za stavu 10:9 pak národnostně smíšený pár skrze svůj druhý mečbol hektické finále tvrdým returnem Mertensové po rovných sto minutách ukončil.

Krejčíková se Siniakovou tak promarnily možnost stát se sedmým párem historie, kterému se na Turnaji mistryň podařilo obhájit trofej, a stejně jako při premiéře v roce 2018 skončily těsně pod vrcholem. Tehdy ve finále podlehly 4:6 a 5:7 Maďarce Babosové a Francouzce Mladenovicové.

„Bylo to vyrovnané až do úplného konce. Věřím, že jsme fanouškům předvedly pěknou podívanou. Tentokrát jsme ty smutnější, ale vrátíme se. Soupeřkám gratulujeme, mají za sebou ohromný týden. Snad si proti sobě ve finále zahrajeme vícekrát,“ řekla přímo na kurtu Krejčíková.

„Protivnice hrály agresivněji, výhru si zasloužily. Já jsem na nás ale hrdá. Věřím, že příští rok budeme ještě silnější,“ doplnila parťačku Siniaková.

Obě Češky nyní čeká přesun do skotského Glasgow, kde doplní výběr kapitána Petra Pály na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu. Reprezentační tým čekají ve skupině souboje s Polskem a Spojenými státy.

Turnaj mistryň, Fort Worth (ženy, USA, 5 000 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kuděrmetovová, Mertensová (BEL) 2:6, 6:4, 9:11