Bez Turnaje mistrů i Davis Cupu! Světová jednička musela ukončit sezonu

- Jan Vojkůvka

Krutou diagnózu přineslo sobotní vyšetření světové jedničky Carlose Alcaraze. Španělský tenista, který v pátek skrečoval čtvrtfinále na Masters v Paříži, byl po lékařské prohlídce přinucen předčasně ukončit probíhající sezonu. Přijde tak nejen o Turnaj mistrů, ale rovněž o domácí vyvrcholení Davis Cupu.

Nejmladší světová jednička v historii ATP přijde kvůli zranění o závěr letošní sezony. Až tak špatně skončilo vyšetření devatenáctiletého Carlose Alcaraze, jenž v pátek nedohrál čtvrtfinále v pařížské hale Bercy, kde za stavu 3:6 a 6:6 skrečoval duel s Holgerem Runem.

„Mám nějaký problém s břišním svalem,“ prozradil v pátek Alcaraz. „Na konci druhého setu se to zhoršovalo, takže jsem utkání raději ukončil,“ dodal. To ale ještě netušil, nakolik vážné jeho zranění bude.

„Po mém včerejším odstoupení jsem podstoupil lékařská vyšetření a toto je výsledek: natržený vnitřní šikmý sval v levé břišní stěně s odhadovanou dobou léčby na šest týdnů,“ napsal v sobotu na svém Twitteru. Tím pro něj sezona v roce 2022 skončila.

„Bohužel nebudu hrát na Turnaji mistrů a ani na finálovém turnaji Davis Cupu. Vynechat tyto akce, které jsou pro mě tak důležité, je pro mě těžké a hodně bolestivé. Vše, co mohu dělat, je zůstat pozitivní a soustředit se na svou léčbu,“ připsal na svém Instagramu.

Vedle toho, že nenastoupí na Turnaji mistrů v Turíně, přijde také o vyřazovací boje v Davis Cupu. Ve španělské Málaze měl být při absenci Rafaela Nadala hlavní hvězdou domácího výběru. Místo toho jej čeká klidový režim a dlouhá léčba, aby se stihl připravit na začátek příští sezony.

Pro Alcaraze se jedná o hořký konec senzačního roku, během něhož vystoupal na čelo mužského žebříčku, vyhrál US Open a získal celkem pět titulů na okruhu ATP.