Denní menu, 5.11.2022: Gengel v Sydney končí v semifinále, Vondroušová prošla do finále

- Redakce

Marek Gengel skončil v australském Sydney před branami finále, na místním challengeru podlehl v semifinále domácímu tenistovi Marcu Polmansovi. Postup do finále vybojovala v britském Shrewsbury Markéta Vondroušová, v semifinále porazila Ukrajinku Anhelinu Kalininovou. Později odpoledne pak spolu s Miriam Kolodziejovou postoupila rovněž do finále čtyřhry.

Češi v akci

Vondroušová si poradila s nasazenou jedničkou
Markéta Vondroušová (121.) si na turnaji ve Shrewsbury zahraje o singlový titul! Česká tenistka na tamní akci ITF W100 zvládla v sobotu souboj s turnajovou jedničkou Anhelinou Kalininovou (49.), kterou porazila 7:6(2), 6:3 a vybojovala postup do prvního singlového finále v této sezoně.

Po útrapách, které si prožila s vleklými zraněními a nemocemi v průběhu celého roku, se v závěru sezony dostává do skvělé formy, což je dobrá zpráva i před blížícím se finálovým turnajem Billie Jean King Cupu.

Smitková v Trnavě končí v semifinále
Tereza Smitková (492.) ani na druhý pokus letos neproklouzla do finále, stejně jako na předchozím turnaji v Hamburku česká tenistka skončila v Trnavě v semifinále. V něm někdejší 57. hráčka světa nestačila na Chorvatku Janu Fettovou (276.), které podlehla 6:1, 5:7, 4:6.

V prvním setu měla Smitková velkou převahu a rychle získala sadu na svou stranu. Těsný druhý set rozhodl jediný brejkbol, který v závěru sady proměnila Fettová. Ve třetím setu měla Češka náskok jednoho brejku a vedla 3:1, od té doby ale už uhrála jen jednu hru a nakonec zápas prohrála.

Hrdinková si zahraje v Antalyi poprvé finále
Denise Hrdinková (860.) si zahraje své první finále kariéry mezi dospělými, poté co na ITF patnáctce v turecké Antalyi porazila Rumunku Ancu Alexii Todoniovou (1134.) hladce 6:3, 6:2. Hrdinková v celém utkání jen jednou ztratila podání, sama sebrala své soupeřce servis hned čtyřikrát. Utkání trvalo hodinu a 33 minut. O titul si Hrdinková zahraje proti nasazené jedničce Anastasii Zolotarevové (280.) z Ruska.

Gengel si v Sydney finále nezahraje
Marek Gengel (377.) v semifinále challengeru v australském Sydney nestačil na domácího tenistu Marca Polmanse (478.), kterému podlehl 3:6, 4:6.

V první sadě dokázal český tenista na první ztrátu svého podání v šestém gemu zareagovat okamžitým re-brejkem, následně ale v gemu, který obsahoval hned osm shod, o svůj servis znovu přišel a následně ztratil i celou první sadu.

Vyrovnanou druhou sadu poté rozhodl jediný brejk Australana v sedmé hře. Pro Gengela se i přes vyřazení jednalo o povedený turnaj, do semifinále challengeru postoupil vůbec poprvé v kariéře.

Sisková si turnajovou trofej nepřipsala
Finále čtyřhry ve slovenské Trnavě nedopadlo podle představ Anny Siskové. Spolu s domácí Katarinou Kužmovou prohrály souboj o titul s nasazenými dvojkami Jekatěrinou Makarovovou a Alicí Robbeovou po setech 3:6, 5:7.

Challengery

NSW Open, Sydney (muži, AUS, 53 120 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (377.) – Marc Polmans (AUS, 478.) 3:6, 4:6

ITF World Tennis Tour

W100 Shrewsbury (GBR, ženy, 100 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Anhelina Kalininová (UKR, 49.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (121.) 6:7(2), 3:6

Semifinále čtyřhry
Abduraimovová (UZB), Kaniaová-Chodunová (POL) – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ 3:6, 6:7(3)

4th W25 EMPIRE Women's Indoor 2022, Trnava (ženy, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
TEREZA SMITKOVÁ (492.) – Jana Fettová (CRO, 276.) 6:1, 5:7, 4:6

Finále čtyřhry
K. Kužmová (SVK), SISKOVÁ – Makarovová (-), Robbeová (FRA) 3:6, 5:7

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Anca Alexia Todoniová (ROU, 1134.) – DENISE HRDINKOVÁ (860.) 3:6, 2:6