Hledá se hvězda! Francouzi mají novou jedničku, nachází se ale mimo Top 40

- Marek Bartošík

Francouzští tenisoví fanoušci už delší dobu netrpělivě vyhlížejí nástupce silné generace kolem Jo-Wilfrieda Tsongy, Gaëla Monfilse, Richarda Gasqueta a Gillese Simona. Podobně hvězdného pokračovatele se ale zatím nedočkali. Pod jejich drobnohledem nyní bude především sedmadvacetiletý Arthur Rinderknech (42.), který se stal v pondělí poprvé v životě francouzskou jedničkou.

Kde jsou ty časy, kdy patřili v říjnu 2008 hned čtyři Francouzi do Top 20? Na úroveň nových mušketýrů, jak se říkalo Jo-Wilfriedovi Tsongovi, Gaëlovi Monfilsovi, Richardovi Gasquetovi a Gillesovi Simonovi, aktuálně nedosahuje žádný z nové generace francouzských reprezentantů.

Tenisová velmoc má sice 11 zástupců v elitní stovce singlového žebříčku ATP, všichni se ale řadí mimo Top 40. Nejlépe je na tom světový hráč číslo 42 Arthur Rinderknech, který je od pondělí 31. října 2022 novou národní jedničkou.

„Francouzská jednička na okruhu ATP (alespoň na týden). Malý chlapec vyrostl!“ napsal na twitteru Rinderknech, jenž letos zapsal finále v Adelaide či titul na velkém challengeru v Poznani.

Sedmadvacetiletý ranař předskočil díky postupu do čtvrtfinále pětistovky v Basileji svého zkušenějšího kolegu Adriana Mannarina, jemuž náleží 43. příčka. Až na 46. pozici se nachází Gaël Monfils, který se v posledních měsících potýká se zdravotními problémy.

Šestatřicetiletý Monfils přitom zahájil sezónu skvěle, když opanoval přípravný turnaj v Adelaide a dokráčel až do čtvrtfinále Australian Open. Namísto boje o účast na ATP Finals se ale v další části roku odhlašoval z jednoho turnaje za druhým.

V národním pořadí je na čtvrtém místě Benjamin Bonzi (62.), následují Corentin Moutet (64.), Constant Lestienne (67.), Quentin Halys (69.) a Richard Gasquet (76.). V elitní stovce jsou ještě Hugo Gaston (84.), Ugo Humbert (88.) a Gregoire Barrere (93.).

Podobná vizitka však sebevědomé zemi galského kohouta, která hostí grandslamové Roland Garros, pařížské Masters a kopu dalších turnajů ATP a challengerů, rozhodně nestačí. Nový francouzský lídr Rinderknech navíc vypadl na právě konaném Masters v Paříži už v úvodním kole, když nestačil na Brita Jacka Drapera (45.) po setech 3:6 a 4:6.