Sestava pro Turnaj mistrů do 21 let je kompletní. Kdo bude konkurovat Lehečkovi?

- Marek Bartošík

Zatímco na klasickém Turnaji mistrů zbývají ještě dvě volná místa, účastnická listina pro Next Gen ATP Finals je už kompletní. Mezi osmi hráči do 21 let, kteří si zajistili start v italském Miláně, je poprvé také český zástupce Jiří Lehečka (75.). Dvacetiletý tenista z Kněžmostu zabojuje od úterý 8. listopadu v pestré konkurenci hvězdných i méně známých mladíků.

Společně s Jiřím Lehečkou si zahrají na Turnaji mistrů do 21 let také Dán Holger Rune (na snímku), Brit Jack Draper, Američan Brandon Nakashima, Tchajwanec Ťün-sin Ceng, Švýcar Dominic Stricker a Italové Lorenzo Musetti s Francescem Passarem.

Horkým favoritem na celkový triumf je Holger Rune, jemuž nyní patří 18. místo v žebříčku ATP. Devatenáctiletý Dán získal v této sezóně už dvě trofeje na elitním okruhu (Mnichov, Stockholm), finále si zahrál ještě v Sofii a také minulý týden v Basileji.

Domácí fanoušci budou hodně očekávat především od Lorenza Musettiho (23.), který letos opanoval akce ATP v Hamburku a Neapoli. Dvacetiletý Ital aktuálně zápolí na Masters v Paříži, do něhož vstoupil cennou výhrou dvakrát 6:4 nad velezkušeným Marinem Čiličem.

Naopak pouze překvapit může druhý italský účastník Francesco Passaro (122.), kterého lze označit za antukového specialistu. Na nejpomalejším povrchu letos odehrál výraznou většinu svých zápasů, přičemž se radoval z trofeje na challengeru v Terstu.

Třetí nejvyšší počet bodů po hvězdné dvojici Rune, Musetti letos nastřádal z osmičky účastníků dvacetiletý Jack Draper (45.). Levou rukou hrající Brit si v této sezóně podmanil hned čtyři halové challengery, z toho tři v italském Forli. Na elitním okruhu zaznamenal Draper semifinále v Eastbourne, čtvrtfinále v Montréalu a Winston-Salemu či třetí kolo na US Open.

Na turnajích ATP se letos dařilo také Brandonu Nakashimovi (50.), který dokonce oslavil titul v San Diegu. Jednadvacetiletá naděje amerického tenisu přidala na elitní tour ještě pět čtvrtfinále, na nebodovaném Wimbledonu se probojovala až do osmifinále.

Výhradně v první polovině sezóny zářil na challengerech Tchajwanec Ťün-sin Ceng (90.), jenž nenašel přemožitele v Bengalúru ani v Murcii. V posledních týdnech ale sbírá jednadvacetiletý tenista spíše porážky, alespoň dvě výhry na jednom turnaji naposledy zapsal v polovině června.

Kromě již zmíněného Passara je jediným účastníkem ze druhé stovky žebříčku Dominic Stricker (116.). Dvacetiletému Švýcarovi stačilo na jistotu startu 467 bodů v letošním pořadí, nejvíce jich získal díky challengerovým titulům v Clevelandu a Zugu. Že se Stricker nebojí ani největších hvězd, dokázal postupem do osmifinále akcí ATP v Basileji, Antverpách, Gstaadu a Stuttgartu.

Next Gen ATP Finals se uskuteční v termínu od úterý 8. do soboty 12. listopadu v milánské Allianz Cloud Areně. Celková dotace prestižní akce, na níž se však neudělují body do žebříčku ATP, je 1,4 milionu amerických dolarů (cca 34,6 milionu korun). Za samotnou účast ve třech skupinových zápasech obdrží každý tenista 82 250 dolarů (přes dva miliony korun).

Dosavadní listina šampionů čítá jména Carlose Alcaraze (2021), Jannika Sinnera (2019), Stefanose Tsitsipase (2018) a Hjona Čonga (2017). V roce 2020 se turnaj kvůli pandemii covidu-19 nekonal.