Táta Medveděv začal vítězně. Titulem z Vídně si zajistil účast na Turnaji mistrů

- Filip Lefenda

Daniil Medveděv odehrál ve Vídni první turnaj v roli otce, přičemž pohodu z osobního života dokázala bývalá světová jednička přenést i na kurt. V rakouské metropoli si Rus dokráčel z pozice nejvýše nasazeného účastníka pro celkově patnáctou trofej a zajistil si počtvrté v řadě start na závěrečném Turnaji mistrů.

Medveděv zdolal na halové pětistovce Erste Bank Open postupně bez ztráty servisu Gruzínce Nikoloze Basilašviliho (6:2, 6:2), domácího Dominica Thiema (6:3, 6:3), Itala Jannika Sinnera (6:4, 6:2) a Bulhara Grigora Dimitrova (6:4, 6:2).

Do nedělního finále s Kanaďanem Denisem Shapovalovem pak nevstoupil Rus vůbec dobře, když v prvním setu vůbec poprvé na turnaji přišel o podání, a to rovnou dvakrát. Prohrané dějství ale s bývalým prvním hráčem světa nezacloumalo a nakonec si po obratu a výhře 4:6, 6:3 a 6:2 dokráčel pro patnáctý titul.

„Jsem opravdu šťastný. Finále bylo nejlepším zápasem na turnaji. Denis hrál opravdu neskutečně. Od stavu 4:3 ve druhém setu polevil asi o dvě procenta a já toho dokázal využít. Taková vítězství, kdy víte, že soupeř hraje svůj nejlepší tenis, jsou nejcennější,“ pochvaloval si po utkání Medveděv. Shapovalova porazil už počtvrté v řadě a zajistil si čtvrtým rokem po sobě účast na závěrečném Turnaji mistrů, který si předloni podmanil.

„Halové podniky hraji na konci sezony rád. Odvádíme s týmem skvělou práci, necítím se na nich vyhořelý,“ je Medveděv na sklonku náročného tenisového ročníku stále patřičně motivován. Ještě před turínským vyvrcholením ho čeká závěrečná tisícovka v pařížské hale Bercy, kde si v předchozích dvou letech zahrál shodně o titul, z toho předloni úspěšně. „Na poslední dva letošní turnaje se těším. Jsou nesmírně důležité a obvykle na nich hraji dobře,“ dodal šestadvacetiletý rodák z Moskvy, jenž si v pondělním vydání žebříčku ATP polepšil o jednu příčku na 3. místo. Poražený finalista Shapovalov poskočil z 19. na 16. pozici.

Erste Bank Open, Vídeň (muži, AUT, 2 489 935 EUR, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Daniil Medveděv (4.) – Denis Shapovalov (CAN, 19.) 4:6, 6:3, 6:2