Soud rozhodl o nevině. Bývalá světová šestnáctka byla zproštěna všech obvinění

- Jan Vojkůvka

Nejlepší gruzínský tenista současnosti, Nikoloz Basilašvili, má po dlouhé době opět důvod k úsměvu. Po dlouhé právní bitvě byl nakonec v případu údajného fyzického napadení a psychického týrání bývalé manželky ve všech bodech obžaloby zproštěn obvinění.

Podle právní dokumentace byl současný 93. hráč světa zatčen 22. května 2020 za údajné napadení své bývalé partnerky Neli Dorokašviliové. Posléze byl obviněn ze čtyř případů fyzického násilí a z jednoho případu psychického týrání. Dne 24. května byl propuštěn na kauci ve výši 100 tisíc gruzínských lar (zhruba 900 tisíc korun).

Rozběhla se dlouhá právní bitva, které se Basilašvili několikrát zúčastnil prostřednictvím videokonference. Gruzínec vždy trval na své nevině. Soudce Chatun Čarčilava postupně vyslechl stanoviska obou stran, vyhodnotil výpovědi svědků, audionahrávky a důkazy získané obhájcem Basilašviliho v rámci alternativního vyšetřování.

Poskytnuto bylo také psychologické vyšetření gruzínského tenisty, v jehož závěru bylo uvedeno, že obžalovaný psychicky trpěl jednáním Dorokašviliové. Tento závěr psychologa byl přitom v přímém rozporu s obžalobou, která právě z Basilašviliho udělala násilníka a manipulátora, který svou bývalou ženu psychicky trýznil.

Soudní pře nakonec dospěla ke svému závěrečnému stání tento pátek a soudce Čarčilava zprostil Basilašviliho obvinění ve všech pěti bodech obžaloby. Podle soudce je bývalý 16. hráč světa nevinen.

„Je to velmi důležitý okamžik a jsem rád, že padlo spravedlivé rozhodnutí, na které jsem čekal,“ řekl gruzínským novinářům Basilašvili, který byl přímo přítomen při vyhlášení rozsudku. Zároveň přiznal, že se pátečního rozhodnutí ohromně bál a celkově se celá soudní tahanice výrazně projevila na jeho psychice. „Měl jsem velké obavy. Prošel jsem si velmi těžkým životním obdobím, byl jsem v televizi vykreslen velmi špatně. Bylo těžké vypořádat se s tolika křivými obviněními, takže jsem velmi rád, že je po všem,“ ulevilo se mu.

Vyhráno ale ani zdaleka mít nemusí. Právní zástupkyně Dorokašviliové oznámila, že se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolá. Podle Natii Guruliové, která zastupuje bývalou manželku Basilašviliho, soud řádně nevyhodnotil důkazy a zpochybňuje i údajné psychické újmy, které měl gruzínskému tenistovi soud způsobit.

„Obžaloba kategoricky nesouhlasí s rozhodnutím soudu. Obžaloba předložila řadu jasných důkazů, které potvrdily otázku viny obviněného. Máme pocit, že soud správně nevyhodnotil důkazy, které odhalily vinu Nikoloze Basilašviliho. Objektivní důkazy hodnotil subjektivně a sdílel postavení obviněného a jeho rodinných příslušníků,“ prohlásila Guruliová.

Třicetiletý Basilašvili, který od zářijového turnaje v bulharské Sofii nehrál, se na okruh vrátí příští týden na turnaji ve Vídni. V úvodním kole jej čeká favorizovaný Daniil Medveděv.