Historický okamžik pro čínský mužský tenis! Vůbec poprvé bude mít Čína na okruhu ATP hráče v první stovce

- Jan Vojkůvka

Trvalo to několik desítek let, co je zaveden žebříček ATP. Nakonec se ale čínský tenis dočkal a bude mít poprvé v historii svého muže v elitní stovce světového rankingu. O průnik do první stovky se v pondělním vydání žebříčku postará Č'-čen Čang, který bude figurovat na 97. místě.

Zatímco v ženském tenise patří Čína do širší světové špičky, a to jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře, na mužském okruhu to nikdy nebyla žádná sláva. Čínští muži se dlouho marně snažili proniknout do první stovky žebříčku, ale byť se jim občas povedlo prosadit na challengerech, nikdy neměli takové výsledky, aby tento milník překonali.

Tento, respektive příští, týden to však změní šestadvacetiletý Č'-čen Čang, jemuž se v této sezoně velmi daří a vysloužil si premiérový posun do první světové stovky. A bude vůbec prvním čínským tenistou, kterému se to povede.

„Cesta do TOP 100 je hodně těžká. Jsem nesmírně šťastný, je to velký krok pro čínský mužský tenis,“ radoval se Čang poté, co postoupil na turnaji ATP v Neapoli do čtvrtfinále a získal jistotu, že pronikne mezi sto nejlepších hráčů na okruhu ATP.

Sezonu zahájil až na 321. místě světa, ale výbornými výsledky se dokázal posunout o takřka 230 příček. Po kolísavých výkonech v první polovině sezony přišly postupy do semifinále na challengerech v Tallahassee a v Tunisu, načež přišlo ohromně silné léto.

Napřed si zahrál v červenci finále v německém Lüdenscheidu a italském Terstu, po čemž přidal v srpnu titul na turnaji v italském Cordenonsu. Následovalo finále v Grodzisku-Mazowieckim, v němž prohrál s Tomáše Macháčem, a úspěšná kvalifikace na US Open.

Svůj vzestup žebříčkem potvrzoval i na říjnových turnajích ATP. Vydal se do Astany, kde prošel z kvalifikace do osmifinále, úspěšně zvládl kvalifikaci také ve Florencii a tento týden se prodral z kvalifikace až do čtvrtfinále v Neapoli. A tímto výsledkem se definitivně zařadil mezi tenisty, kteří si mohou říct, že se dostali do elitní světové stovky.

Nyní může Čang pracovat na dalším čínském rekordu. Doposud jediným hráčem, který se prokousal na turnaji ATP do semifinále, byl v roce 1995 v Soulu Pan Bing, jehož kariérním maximem bylo 176. místo světa. Čang má rozhodně kvality, aby semifinálový výsledek svého krajana dorovnal, či dokonce překonal.