WTA

Grandslamová vítězka Halepová čelí podezření z dopingu. Měla pozitivní nález

- Radek Štohl

Dvojnásobná grandslamová vítězka a bývalá světová jednička ve dvouhře Simona Halepová se dostala do velkých problémů. Jednatřicetiletá tenistka měla podle Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA) pozitivní test na doping. Rumunská tenistka, která dříve předčasně ukončila sezonu, má momentálně pozastavenou činnost.

Halepová ukončila sezonu už v polovině září, důvodem byla operace nosu. „Už nějakou dobu jsem trpěla problémy s mým nosem, které se zhoršily během léta, hlavně na turnaji ve Washingtonu. Bylo pro mě těžké dýchat. V noci jsem měla dokonce zcela ucpaný nos,“ vysvětlila Rumunka v první polovině září.

O více než měsíc později se do světel reflektorů dostala znovu. A to vůbec ne příjemných. Jak v pátek odpoledne uvedla ITIA, Simona Halepová měla v průběhu letošního US Open pozitivní nález na Roxadustat. Podle Mezinárodní antidopingové agentury WADA je tato látka zakázána a je řazena do stejné kategorie jako EPO. 

Páteční oznámení bývalou světovou jedničku zaskočilo. Popírá, že by zakázanou látku užila. „Dnes začíná můj největší zápas – bitva o pravdu. Během kariéry mě myšlenka na podvodné chování nikdy nenapadla, je to absolutně proti všem mým hodnotám. Budu bojovat až do konce. Věřím, že dříve nebo později se pravda ukáže,“ brání se Halepová v prohlášení na oficiálních sociálních sítích.

Simona Halepová je aktuálně devátou hráčkou žebříčku dvouhry, v minulosti však vyšplhala na úplný vrchol. V kariéře dosáhla na dva grandslamové vavříny ze dvouhry –⁠ uspěla na French Open 2018 a Wimbledonu 2019. Před osmi lety dokráčela do finále Turnaje mistryň.

Semifinalistka někdejšího Fed Cupu z roku 2019 dosud poslední zápas absolvovala na letošním US Open, v prvním kole dvouhry senzačně prohrála s dvacetiletou Ukrajinkou Darjou Snigurovou (116.) 2:6, 6:0, 4:6. V letošní sezoně si podmanila Melbourne Summer Set 1 a prestižní turnaj v Torontu. Na grandslamech nejdále došla do semifinále Wimbledonu.