Turnaj mistryň se plní! Kvalifikaci si zajistily další dvě tenistky

- Jan Vojkůvka

Závěrečný Turnaj mistryň, který se bude hrát od 31. října, zná už pět singlových účastnic. Do Texasu se kvalifikovaly na probíhajícím turnaji v Guadalajaře osmnáctiletá Cori Gauffová a o 11 let starší Caroline Garcíaová.

Gauffová s Garcíaovou rozšířily pole jistých účastnic, které doposud čítalo tři jména – Igu Šwiatekovou, Uns Džábirovou a Jessicu Pegulaovou. Oběma hráčkám k jistotě postupu do Texasu stačilo projít do osmifinále turnaje v Gualajaře a v případě Garcíaové bylo rovněž důležité to, že už ve druhém kole dohrála Aryna Sabalenková.

Zatímco Garcíaová si na Turnaji mistryň zahraje podruhé a pokusí se navázat na své semifinále z roku 2017, Gauffová si zahraje mezi elitou poprvé.

Mladá Američanka se zároveň stane nejmladší účastnicí WTA Finals od roku 2004, kdy se na závěrečný turnaj sezony kvalifikovala tehdy sedmnáctiletá Maria Šarapovová.

Po kvalifikaci Gauffové navíc dojde k unikátní situaci. Ve dvouhře se totiž může potkat se svou krajankou Jessicou Pegulaovou, se kterou si zároveň zahraje i deblový turnaj. Obě Američanky si totiž s předstihem zajistily účast i ve čtyřhře, když letos vyhrály tři turnaje a na Roland Garros byly ve finále.

„Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela, dokud jsem nezjistila, jak blízko postupu jsem. Nakonec jsem z toho byla i trochu nervózní, ale teď jsem nadšená, že si zahraju na Turnaji mistryň. Obzvlášť doma ve Spojených státech, kam jsem se kvalifikovala ve dvouhře i čtyřhře, což je rozhodně velký úspěch,“ radovala se Gauffová. „Jsem strašně ráda, že se připojím k Jess,“ připomněla svou deblovou parťačku Pegulaovou.

Pro turnaj v Texasu tak nyní zbývají poslední tři místa. Šanci na postup má v tuto chvíli ještě sedm tenistek. Blízko je Aryna Sabalenková, která ale už nemůže získat v Guadalajaře ani jeden bod a nemá tak účast ve svých rukách. O postup dále ještě hrají Darja Kasatkinová, Veronika Kuděrmetovová, Maria Sakkariová, Madison Keysová, Danielle Collinsová a Jelena Ostapenková.