Je to zatraceně otravné, hřímá britský tenista. Důvod? Nikdy nehrál debl v Davis Cupu

- Marek Bartošík

Způsobí rozkol v britském daviscupovém týmu? Dlouholetý reprezentant Daniel Evans se pro web inews.co.uk vyjádřil, že není ani zdaleka spokojen s nominacemi pro utkání čtyřhry ve slavné týmové soutěži. Sám dvaatřicetiletý Evans se řadí jako světová šestadvacítka k širší špičce mezi singlisty, už opakovaně ale dokázal, že mu není cizí ani čtyřhra. V Davis Cupu však zatím nikdy nedostal šanci na úkor deblových specialistů, což se mu ani trochu nelíbí.

Celkem 30 zápasů odehrál Daniel Evans od svého debutu v roce 2009 za britský daviscupový tým, ani jednou ale nedostal příležitost v deblu. A právě to zkušeného Evanse, který nastřádal ve slavné týmové soutěži bilanci 11 výher a 19 proher, nenechává chladným.

„Je to zatraceně otravné a neuspokojující,“ prohlásil pro britský web inews.co.uk Evans. „Upřímně je trochu urážející, že jsem ještě nikdy nebyl vybrán pro čtyřhru v Davis Cupu. Nechci hrát kvůli sobě. Chci hrát, jelikož si myslím, že to je nejlepší pro tým.“

Vítěz loňského turnaje Murray River Open svými slovy potvrdil, že rozhodně nepatří mezi tenisové diplomaty. Na svém kontě už má třeba kauzu s užitím kokainu, hádky se soupeřem i rozhodčím nebo nařčení Rogera Federera z protekce na US Open.

A zlobivý Brit se nedržel zkrátka ani při svém posledním výlevu, přestože se střídavě snažil svá ostrá slova alespoň mírně otupit. „Jen chci, aby byl na kurtu nejlepší tým… Je obtížné jen sedět na střídačce s myšlenkou, že jsem lepší variantou,“ pravil.

„Je to myšleno tím nejhezčím možným způsobem směrem k deblistům, není to nic proti nim. Nemusím ale hrát čtyřhru na tour, abych dokázal, jak dobrý jsem. Ostatně když hraju, standardně si vedu dobře,“ doplnil Evans.

Ačkoliv nemá rodák z Birminghamu na kontě žádný deblový titul z elitního okruhu, zahrál si finále už na třech akcích kategorie ATP Masters 1000. Loni se mu dařilo po boku krajana Neala Skupskiho v Miami a Monte Carlu, letos uspěli spolu s Australanem Johnem Peersem v Montréalu.

Ve svých statistikách má Evans také dvě deblová vítězství z týmového ATP Cupu, jež ukořistil letos po boku Jamieho Murrayho proti Němcům a Američanům. Na loňském finálovém turnaji Davis Cupu ale dostali přednost jiní.

Do všech tří zápasů spolu nastoupili elitní debloví specialisté Joe Salisbury a Neal Skupski, kteří sice porazili Jiřího Veselého s Tomášem Macháčem, ale zároveň nenašli recept na Francouze ani Němce.

Z pohledu Evanse může být kontroverzní hlavně čtvrtfinálová porážka s Německem. Sám zajistil Britům bod ze singlu po jednoznačné výhře nad Peterem Gojowczykem, po nečekaném neúspěchu Camerona Norrieho proti Janu-Lennardu Struffovi ale musela rozhodnout čtyřhra. A v ní Skupski se Salisburym prohráli ve dvou tiebreacích s Kevinem Krawietzem a Timem Pützem.

Britové v deblu nezazářili ani v letošním ročníku slavné týmové soutěže, když nedokázali postoupit ze čtyřčlenné skupiny v Glasgow do čtvrtfinále. Joe Salisbury s Andym Murraym totiž podlehli v klíčových čtyřhrách jak Nizozemcům, tak Američanům.

Nehrající kapitán Leon Smith má nyní velký podnět k uvažování, jelikož Evans pohrozil svým odchodem z reprezentačního týmu. Na druhou stranu jakékoliv vynechání Salisburyho či Skupskiho, kterým náleží druhé a čtvrté místo v deblovém žebříčku ATP, by se jevilo jako přinejmenším diskutabilní rozhodnutí.