Italská federace pod palbou kritiky. Prý by to bylo plýtvání divokými kartami, supí končící Ital

- Jan Vojkůvka

Konec kariéry italského tenisty Andrease Seppiho má hodně hořkou příchuť. Bývalý člen elitní dvacítky a věrný reprezentant italského daviscupového týmu toužil zakončit kariéru na některém z domácích turnajů ATP, jenže neměl tolik potřebný žebříček. O to větší překvapení jej čekalo, když Italská tenisová federace zamítla jeho žádosti o divoké karty.

O Seppiho rozhodnutí skončit s tenisem jsme vás informovali minulý týden. Nyní pronikají na světlo světa další střípky, které by se daly zhodnotit jako neúcta vůči někdejší světové osmnáctce a její kariéře.

Seppi, který toho pro italský tenis udělal hodně, což dokládá zejména jeho věrná reprezentace v Davis Cupu (odehrál celkem 45 střetnutí v 27 daviscupových zápasech), doufal, že svou kariéru zakončí na domácím turnaji ATP ve Florencii či Neapoli. Hlavní soutěže mu však byly kvůli jeho žebříčkovému postavení uzavřeny.

Aktuálně 301. hráč světa se sice dostal minulý týden alespoň do kvalifikace ve Florencii (v Neapoli mu ranking nestačil ani na kvalifikaci), ale to pro něj nebylo dostatečné. Chtěl se loučit s domácími fanoušky v zápasech hlavní soutěže a toužil ještě jednou prokázat své nesporné kvality, díky nimž patřil do širší světové špičky.

Zkusil tak požádat pořadatele o divoké karty a doufal, že alespoň na jeden z turnajů by mohl vstupenku do hlavní soutěže obdržet. Jenže se tak nestalo, což v Seppim zanechalo dost hořkou pachuť.

„Strašně rád bych hrál turnaj ve Florencii nebo Neapoli, kde bych dal sbohem profesionálnímu tenisu, ale Italská tenisová federace mi to neumožnila. Řekli mi, že udělit divokou kartu končícímu hráči by bylo plýtvání,“ stěžoval si.

Tento příběh hodně popudil například australského tenistu Johna Millmana, který podrobil italskou federaci ostré kritice: „Neudělení divoké karty Andreasovi Seppimu na turnaj v Itálii, kde chtěl ukončit kariéru, je vtip! Ten kluk měl brilantní kariéru. Reprezentoval svou zemi v Davis Cupu i na olympijských hrách. A italská federace mu neudělí divokou kartu? Vcelku ubohé,“ zlobil se.

Italský veterán, jemuž nebylo dovoleno loučit se s kariérou na domácích turnajích ATP, se tak rozhodl pro plán B. Svůj profesionální život zakončí na domácím challengeru v Ortisei, kde se bude hrát od 24. října.