Konec dvacetileté jízdy. Tenisu dává definitivní sbohem člen TOP 20 a vítěz čtyř podniků ATP

- Filip Lefenda

Tenisový svět opouští další velmi známé jméno. Po dvou desetiletích strávených na profesionálním okruhu pověsí raketu na pomyslný hřebík Andreas Seppi. Osmatřicetiletý Ital, jenž je někdejším osmnáctým tenistou světa, vyhrál během své kariéry celkem čtyři turnaje ATP, z toho tři ve dvouhře.

Seppi, jenž mezi profesionály debutoval v roce 2002, zaznamenal v letošním roce v hlavních soutěžích turnajů ATP pouhá dvě vítězství – to poslední zkraje června. Počínaje Wimbledonem načal sérii pěti kvalifikačních nezdarů v řadě. Hlavní soutěž si tak ve druhé polovině roku zahrál pouze na domácím antukovém challengeru v Terstu, kde hned v prvním kole schytal debakl 2:6 a 0:6 od o sedmnáct let mladšího krajana Bellucciho.

Postupný propad na současné 257. místo žebříčku nakonec rodáka z Bolzana dohnal k ráznému kroku. S tenisem se po této sezoně aktuálně druhý nejstarší účastník TOP 300 nadobro rozloučí.

Nejlepší období své kariéry prožíval Seppi v letech 2011 až 2013. Na konci této etapy platil za osmnáctého tenistu planety. Vzestupu na žebříčkové maximum předcházely mimo jiné získané tituly z Eastbourne (2011), Bělehradu a Moskvy (2012). Kromě toho ovládl celkem deset challengerů – jubilejní poslední loni v Bielle.

Seppi se s aktivním hraním loučí ve stejném roce jako Roger Federer. Právě jeho skalp z roku 2015 se dá označit za ten životní. Senzační triumf byl tehdy umocněn tím, že se zrodil na grandslamu, konkrétně ve třetím kole Australian Open. Ital tehdy šokoval výhrou 6:4, 7:6(5), 4:6 a 7:6(5). Z celkových patnácti vzájemných duelů šlo o jediný, v němž švýcarského superfavorita pokořil.

„Byl to určitě jeden z mých nejlepších zápasů. Chtěl jsem si hlavně užít to, že hraji na centrálním kurtu Roda Lavera. To se mi totiž často nestává,“ pravil tehdy skromně Seppi. Ten v hlavních soutěžích turnajů velké čtyřky nastřádal bez přerušení celkem 66 startů v řadě, nikdy ale nedošel dále než do osmifinále.