Šwiateková slaví už osmý letošní titul. Teď si chce od tenisu odpočinout

- Filip Lefenda

Jen týden po turnaji v Ostravě si světová jednička Iga Šwiateková zahrála další finále. To na pětistovce v americkém San Diegu tentokrát dokázala přetavit v zisk už osmého letošního titulu. Jednadvacetiletá Polka přehrála v třísetovém klání 6:3, 3:6 a 6:0 Donnu Vekičovou z Chorvatska.

O výsledku úvodního setu rozhodl jediný brejk ze šestého gemu. Naprosto identický vývoj měla rovněž druhá sada, avšak s tím rozdílem, že tentokrát se z jeho zisku radovala Vekičová. Osmifinálová přemožitelka Karolíny Plíšková se do finále podniku WTA probojovala po více než třech letech.

Vítěznou tečku ovšem někdejší světová devatenáctka, jež se do hlavní soutěže musela prokousat z kvalifikace, nenapsala. Rozhodující dějství už bylo zcela v režii polské favoritky, která o pět let starší sokyni nepovolila ani gem a dovršila svou jízdu za osmým sezonním titulem kanárem.

„Bylo to napínavé a poměrně dlouhé utkání,“ pravila vítězka po hodinu a 47 minut trvajícím finále. „Klíčem bylo přizpůsobit se podmínkám. Cítila jsem se den ode dne lépe. Zvládla jsem zde těžké zápasy, jsem na sebe opravdu hrdá,“ sdělila webu WTA vítězka dvou letošních grandslamů, jež zaznamenala už své 64. vítězství v sezoně. V soubojích o titul pak uspěla pojedenácté z celkových třinácti pokusů.

Po náročném programu z posledních dnů se Šwiateková rozhodla vynechat závěrečnou letošní tisícovku, která startuje už dnes v mexické Guadalajaře. Přednost dostala příprava na závěrečný Turnaj mistryň, kde bude hvězdná Polka za dva týdny největší favoritkou na zisk trofeje.

„Mít pár dnů volna je určitě fajn. Mám za sebou spolu s turnajem v Ostravě dva velice intenzivní týdny. Odehrála jsem i tříhodinové zápasy. Cítím, že potřebuji pár dnů nemyslet na tenis, abych načerpala nové síly před Turnajem mistryň,“ přiznala Šwiateková.

San Diego Open (ženy, USA, 757 900 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Donna Vekičová (CRO, 77.) 6:3, 3:6, 6:0