Zdrcující porážka v rodném městě! Carreňo Busta prohrál z devíti mečbolů, tiebreak skončil 16:18

- Petr Sumbal

Není žádnou výjimkou, když zabere celý set tenisového zápasu okolo třiceti minut. Ve čtvrtfinále turnaje ATP 250 ve španělském Gijonu mezi domácím favoritem Pablem Carreňem Bustou a Francouzem Arthurem Rinderknechem však trval 33 minut jen rozhodující tiebreak třetího setu. Publikum hnalo za vítězstvím španělského tenistu, ten však ve zkrácené hře neproměnil hned sedm mečbolů, aby nakonec padl 16:18.

Celý zápas mezi světovou patnáctkou Pablem Carreňem Bustou a 56. mužem světového žebříčku Arthurem Rinderknechem nakonec trval 3 hodiny a 4 minuty a dramatický byl vlastně od začátku až do konce.

První set patřil poměrem 6:4 Carreňo Bustovi, druhou sadu zvládl naopak lépe jeho soupeř (6:3) a o postupujícím do semifinále tak musel rozhodnout třetí set. V něm si až do stavu 5:4 pro Španěla oba tenisté bez problému drželi svá podání.

V desátém gemu už mohl být zápas ukončen, jenže Carreňo Busta, rodák z Gijonu, kde se utkání hrálo, v něm neproměnil své první dva mečboly. Nakonec jich za celý zápas v součtu se zmíněným předlouhým tiebreakem promrhal hned devět.

Také Rinderknech, který stále čeká na první titul z turnajů kategorie ATP a v utkání byl poměrně jasným outsiderem, měl velký problém zápas ukončit. Prvních pět pokusů ve zkrácené hře pro něj skončilo neúspěchem, až na šestý pokus dokázal po přechodu na síť zahrát volej do prostoru, kam už nemohl jeho soupeř dosáhnout.

Potom už se 27letý Francouz jen svalil na záda a schoval si obličej v dlaních. Asi nemohl uvěřit tomu, že je nekonečný tiebreak konečně úspěšně za ním.

Mimochodem, nebylo to letos poprvé, kdy nedokázal Carreňo Busta ukončit téměř vyhraný zápas. V Miami prohrál ve třetím kole ze čtyř mečbolů proti Janniku Sinnerovi, v Madridu v prvním kole ze tří mečbolů proti Boticovi Van De Zandschulpovi a v Indian Wells v prvním kole ze tří mečbolů proti Jaumemu Munarovi. Přesto však může 31letý tenista hodnotit sezónu 2022 jako úspěšnou, a to zejména proto, že dosáhl svého zatím největšího úspěchu kariéry v podobě vítězství na turnaji ATP 1000 v Montrealu.

Rinderknech může dál snít o svém prvním titulu, v sobotním semifinále se utká s Američanem Sebastianem Kordou (47.), který ve čtvrtfinále zdolal ve třech setech (6:4, 1:6, 6:1) Andyho Murrayho (48.).