Získá Strýcová svůj první grandslam? Mirzaová chce zkompletovat kariérní úspěch

- Jan Vojkůvka

Prožila nejlepší sezonu kariéry, vylepšila si žebříčkové maximum ve dvouhře a ve čtyřhře zahájila spolupráci, která ji může dostat až na samotný vrchol. Barbora Strýcová bude v nadcházející sezoně hájit pozici v TOP 20 v singlu a útočit na grandslamové tituly po boku Sanji Mirzaové.

Není příliš titulů, které by v kariéře indické tenistky Sanji Mirzaové scházely. Světová deblová jednička však chce více, především pak zkompletovat kariérní grandslam, jež jí ve sbírce chybí. Titul z French Open ji má pomoci získat česká tenistka Barbora Strýcová, s níž má za sebou prvních několik měsíců spolupráce, která se zdá být velmi úspěšnou.

Obě tenistky mají na své kariéry trochu odlišný pohled. Mirzaová se soustředí již výhradně na čtyřhru, naopak pro Strýcovou je prioritou stále dvouhra. Ovšem právě Bára je zářným příkladem toho, že kombinovat singl i debl na vysoké úrovni je možné.

I vzhledem k tomu, že kromě Australian Open nepřešla v uplynulé sezoně brány třetího kola na grandslamech, se v roce 2017 od Strýcové dá očekávat opět útok na vylepšení kariérního maxima ve dvouhře. A ač úspěchy v singlu jí každý přeje, mnozí vzhlíží s velkou nadějí právě do týmových bojů na okruhu.

Ve čtyřhře po boku Mirzaové hraje od srpna a společně vyhrály turnaje v Cincinnati, Tokiu a byly ve finále ve Wu-chanu. Na US Open sice vypadly ve čtvrtfinále, ale to narazily na nejlepší pár minulé sezony - Garciaovou s Mladenovičovou.

Jak může jejich spolupráce vypadat v sezoně nadcházející? Scénáře jsou různé, cíle však jasné. „Pokud by se tak stalo, bylo by to úžasné,“ řekla Mirzaová v rozhovoru pro Deccan Chronicle k možnosti, že by zvítězila na French Open a zkompletovala kariérní grandslam. „Ale ráda bych vyhrála jakýkoliv grandslam. Bylo by úžasné, kdyby třetí rok po sobě získala alespoň jeden titul z grandslamu. Hodlám pracovat ještě usilovněji než v minulé sezoně,“ podotkla Mirzaová.

A společně s ní se na kurtu bude moci k největším úspěchům kariéry probít i Strýcová. Ta zahájí deblovou sezonu po boku indické parťačky v Sydney, kde se rozehrají před Australian Open. Mirzaová si zahraje debla už v Brisbane, to však po boku spoluhráčky Lucie Šafářové - Bethanie Mattekové-Sandsové.

S Bárou jsme se daly dohromady, protože jsme žádná nikoho neměly a spolupráce funguje velmi dobře. Jsem šťastná, že jsem našla někoho, s kým jsem měla okamžitě úspěchy,“ má radost Mirzaová.

Strýcová s Mirzaovou mají před sebou velké cíle, velká očekávání i spoustu příležitostí, jak je naplnit. Získá Bára premiérový grandslamový titul po boku světové jedničky?