Kuriózní závěr utkání! Nesnažíš se vyhrát, vytkl rozhodčí soupeři Čecha a ukončil zápas předčasně

- Filip Lefenda

Dalibor Svrčina postoupil na challengeru v jihokorejském Soulu po dvou třísetových bitvách do prvního čtvrtfinále od domácího turnaje v Prostějově, který se konal na přelomu května a června. Po skalpu Christophera Eubankse vyzrál dvacetiletý Čech i na dalšího favorizovaného Američana Steva Johnsona. Souboj s bývalým 21. tenistou světa měl přitom hodně kuriózní koncovku.

Svrčina vstoupil do osmifinále s nasazenou sedmičkou nebojácně. V prvním setu povolil o dvanáct let staršímu protivníkovi pouhé dva gemy. Zkraje druhé sady pak získal rodák z Ostravy rychlou výhodu brejku a vedení 2:1, americký favorit ale kontroval ziskem čtyř her v řadě a postupně si vynutil rozhodující dějství.

To bylo vyrovnané jen ve svém úvodu. Poté, co skrze dva maratonské gemy oba aktéři nevyužili na příjmu shodně tři brejkové možnosti, bodoval od stavu 1:1 už pouze český mladík. A Johnson to nesl hodně nelibě.

Vítěz čtyř podniků z okruhu ATP během utkání rozmlátil hned několik raket. Náčiní začal demolovat už během první sady. Za stavu 1:4 minul forhend po čáře a po frustrovaném výstupu vyfasoval od rozhodčího varování.

U toho ale nezůstalo. Když Johnson při skóre 1:2 a 15:30 v rozhodujícím setu pokazil prohoz a zničil tou dobou už několikátou raketu, potrestal jej sudí trestným bodem. Svrčinovi tak doslova spadl brejk do klína.

To ale nebylo všechno. Viditelně frustrovaný Johnson pojal závěr utkání hodně svérázně. Deblový bronzový medailista z Ria se přestal kontrolovat a vyráběl odevzdaně jednu zbytečnou chybu za druhou. Čech se tak téměř bez práce dostal k dalšímu brejku a vedení 5:1.

Samostatnou kapitolou byl pak závěrečný gem zápasu, který ani nebyl regulérně dohrán. Po dalším vypuštěném returnu došla muži na umpiru s Johnsonem trpělivost a potrestal ho trestným gemem za neprofesionální přístup k zápasu. Za daného stavu to tedy automaticky znamenalo konec utkání.

Ačkoliv byla Johnsonova porážka jen otázkou času, na rozhodčího se pořádně rozzlobil. „Děláš si ze mě srandu? To jsi nemohl nechat dohrát dvě výměny?“ křičel. „Já pravidla nevymýšlím, Steve. Nesnažil ses vyhrát zápas,“ zdůvodňoval rozhodčí.

Johnson se hájil, že má problémy s kolenem. „Za celou svou kariéru jsem neskrečoval jediné utkání a nevím, proč bych s tím měl začínat zrovna teď. Kdybys zápas takto ukončil za stavu 1:0, tak to ještě pochopím, ale proč dva míče před koncem?“ trval na svém aktuálně 115. hráč světa.

„Není to od tebe profesionální. Prostě není. Nechtěl jsem to udělat, ale takové jsou regule,“ trval na svém rozhodčí a připomněl pravidlo hovořící o tom, že jsou aktéři utkání povinni vydat ze sebe na kurtu to nejlepší.

Dalibor Svrčina si challengerové čtvrtfinále zahraje na tvrdém povrchu po dlouhých 14 měsících. Soupeřem mu v něm v pátek bude Číňan I-ping Wu, 135. tenista světového pořadí.