Co se to s nimi děje? Italové se Španěly hoří na domácích turnajích jako papír

- Filip Lefenda

Tenisoví příznivci v italské Florencii se po dlouhém čekání dočkali. Poprvé od roku 1994 se do metropole Toskánska vrátil díky jednoleté licenci turnaj ATP. Pro jejich krajany na kurtu je ale zatím spíše noční můrou. Téměř totožný scénář se přitom paralelně odehrává i ve španělském Gijónu.

Do úvodního kola halového podniku UniCredit Firenze Open, jenž spadá do kategorie ATP 250, naskočila pětice italských hráčů. Že ale nemusí být domácí kulisa nutně výhodou, ukázal hned první hrací den.

Na divokou kartu startující Francesco Maestrelli ukořistil v souboji s Američanem Jeffreym Johnem Wolfem první set, poté už ale získal jen tři gemy a prohrál 6:4, 2:6 a 1:6. Jen něco málo přes hodinu trval souboj mezi Giuliem Zeppierim a Altugem Celikbilekem. Prvně jmenovaný podlehl tureckému kvalifikantovi 3:6 a 2:6, aniž by ho v duelu připravil o servis.

Radost italským příznivcům neudělal ani závěrečný zápas dne. Střet Flavia Cobolliho s Francouzem Corentinem Moutetem nabídl na centrálním dvorci pořádné drama a skončil až pár minut před půlnocí. Nadějně rozehrané klání pro Cobolliho ovšem vyrezultovalo porážkou 6:4, 5:7 a 4:6.

Vše měl v úterý napravit Lorenzo Sonego (na úvodním snímku). Sedmadvacetiletý Ital ovládl před třemi týdny bez ztráty jediného setu halový podnik ATP ve francouzských Metách, a mohl mít tak na domácí půdě nejvyšší ambice. Vyhořel ale hned v prvním kole, v němž z pozice obrovského papírového favorita prohrál dvakrát 4:6 se Španělem Bernabem Zapatou Mirallesem.

V tu chvíli už si (ne)úspěšnosti Italů začali všímat i lidé na sociálních sítích. A třeba renomovaný portugalský tenisový novinář José Morgado podotkl, že lépe na tom nejsou ani Španělé na souběžně hraném podniku v Gijónu. Jejich bilance? Jediná výhra a čtyři porážky. Posléze navíc přišla pátá. 

Svého vítěze se ovšem v samém závěru druhého hracího dne přeci jen dočkali i ve Florencii. A to asi toho nejméně očekávaného. Jednadvacetiletý Francesco Passaro se měl totiž utkat s bývalým sedmým hráčem světa Davidem Goffinem, Belgičana ale vyřadilo ze hry zranění. Vítěz jednoho challengeru, jenž platí za ortodoxního antukáře, tak vyfasoval o poznání schůdnějšího soupeře v podobě Číňana Č´-čen Čanga. A ačkoliv byl Ital i proti šťastnému poraženému z kvalifikace ve svém teprve druhém kariérním zápase v hale jasným outsiderem, zapsal díky dvěma lépe zvládnutým tiebreakům premiérový životní triumf v hlavní soutěži turnaje ATP.

Konec dobrý, všechno dobré? Je pravdou, že tenisoví fanoušci na Apeninském poloostrově ještě tolik smutnit nemusí. Díky volnému losu z úvodního kola teprve vstoupí do hry dvě největší italské hvězdy – nasazená dvojka Matteo Berrettini a trojka Lorenzo Musetti. 

A podobně jsou na tom také Španělé v Gijónu. Ramos, Davidovich Fokina, López, Taberner, Landaluce – ti všichni ztroskotali hned v úvodním kole. Čest krajanů zachránil obratem nad Argentincem Trungellitim alespoň Nicolás Álvarez Varona. V osmifinále pak domácí šance posílí, stějně jako ve Florencii, turnajová dvojka Pablo Carreňo Busta a trojka Roberto Bautista.