Zasloužená odměna. Djokovič si dalším titulem zajistil účast na Turnaji mistrů

- Marek Bartošík

Letošní Turnaj mistrů neboli ATP Finals zná už svého pátého účastníka, kterým je Novak Djokovič. Hvězdný srbský tenista nenašel po svém úspěchu v Tel Avivu přemožitele ani v Astaně, kde ve finále přehrál Stefanose Tsitsipase (6:3, 6:4). Pětatřicetiletý Djokovič tím nabyl jistoty, že v letošním pořadí neskončí hůře než dvacátý, což mu s ohledem na wimbledonský triumf stačí ke startu na závěrečné akci sezóny v termínu 13. až 20. listopadu.

Speciální pravidlo pro Turnaj mistrů zní následovně: účast si zajistí také šampion grandslamu z daného roku, pokud je v sezónním žebříčku mezi 8. a 20. místem. A právě to je situace Novaka Djokoviče, jenž se aktuálně nachází na 10. příčce „Race to Turin“.

Jednadvacetinásobný grandslamový šampion by byl za jiných okolností v tomto pořadí výrazně výše, kvůli rozhodnutí neočkovat se proti covidu však nemohl hrát na dvou grandslamech (Australian Open, US Open) a celkem čtyřech turnajích kategorie ATP Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Montréal, Cincinnati). A když už triumfoval na Wimbledonu, nezískal kvůli roztržce mezi britskými pořadateli a vedením ATP ani bod do žebříčku (na grandslamech se standardně uděluje za titul 2000 bodů).

Djokovič letos opanoval kromě travnatého grandslamu také antukové Masters v Římě, již zmíněnou pětistovku v Astaně a podnik základní kategorie ATP 250 v Tel Avivu. Pestrou sbírku vavřínů se pokusí doplnit v italském Turíně, kde se Turnaj mistrů od loňska koná.

Srbský tenista v dosud posledním ročníku ATP Finals podlehl v semifinále Alexanderu Zverevovi (6:7, 6:4, 3:6). Celkově nasbíral Djokovič na Turnaji mistrů pět titulů ze čtrnácti účastí, naposledy triumfoval před sedmi lety v Londýně.

Dalšími jistými účastníky prestižního klání v Turíně, které vypukne v neděli 13. listopadu, jsou světová jednička Carlos Alcaraz, dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz Rafael Nadal, finalista dvou letošních grandslamů Casper Ruud a šampion akce z roku 2019 Stefanos Tsitsipas. Další postupová místa aktuálně drží Daniil Medveděv, Andrej Rubljov a Taylor Fritz, jenž minulý týden ovládl pětistovku v Tokiu.