Nebyla to náhoda, mezi top hráčky patřím! hlásí Krejčíková po ostravském titulu

- Petr Sumbal

Fantastická Barbora Krejčíková se stala po epické více než tříhodinové bitvě šampionkou ostravského WTA turnaje AGEL Open. Česká tenistka v mimořádně dramatickém finále porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou po setech 5:7, 7:6(4) a 6:3. Pro Krejčíkovou se jedná o druhý titul v řadě a celkově pátý v její kariéře. „Atmosféra byla úžasná. Když jsme se na konci druhého setu přetahovaly, říkala jsem si, že to prostě nesmí skončit, ještě bojuj!“ vykládala po utkání spokojená vítězka.

Po prvních šesti gemech to vypadalo na velmi rychlé finále. Polka Iga Šwiateková z prvních tří pokusů hned dvakrát sebrala Barboře Krejčíkové servis a vypracovala si vedení 5:1. Už následující gemy ale daly českým fanouškům, kterých bylo v Ostravar Aréně zhruba stejně jako těch polských, naději, že domů nepůjdou až tak brzy.

Krejčíková totiž odmítla nechat soupeřce první set bez boje a i díky dvěma brejkům dokázala srovnat na 5:5. V následující hře měla dokonce tři další brejkboly, ty se však Šwiatekové povedlo odvrátit a poté naopak Polka prorazila podání Krejčíkové a první sadu přeci jen vyhrála.

„Bylo důležité, že jsem ji dvakrát brejkla, protože se mi ze začátku moc nedařilo, nehrála jsem tak dobře. Pak se zápas více vyrovnal,“ řekla k prohrané první sadě Krejčíková.

Do druhého dějství vstoupila lépe Češka. Hned v prvním gemu získala Krejčíková brejk a náskok si nesla až do osmého gemu. Tam si ale vybrala pár horších momentů, nechala nasazenou jedničku srovnat a ke slovu se nakonec dostal tiebreak.

Ve zkrácené hře si fantasticky hrající Krejčíková vypracovala vedení 6:1 a i přes následné komplikace nakonec na čtvrtý pokus druhý set uzavřela. Hala jako už několikrát po celý týden bouřila a dychtivě čekala na rozhřešení ve třetím setu. „Bylo úžasné, že jsme si mohly zahrát před tím velkým kotlem, diváci nás obě hnali, abychom ze sebe vymáčkly to nejlepší,“ pochvalovala si skvělou atmosféru Krejčíková.

V závěrečné sadě si obě hráčky dlouho bez větších problémů střežily svůj servis, v prvních sedmi gemech nebyl k vidění jediný brejkbol. Tohle pravidlo porušila až Šwiateková, která si vybrala slabší chvilku, která ji v konečném důsledku musela hodně mrzet. Čistou hrou si totiž prohrála vlastní servis a pustila Krejčíkovou do klíčového vedení 5:3.

Poslední gem celého zápasu byl jedním z těch vůbec nejdelších a s přehledem ten nejdramatičtější. Krejčíková postupně promrhala pět mečbolů a mezitím musela odvracet i jeden brejkbol. Vše ale nakonec pro českou bojovnici dobře dopadlo, na šestý pokus už příležitost na ukončení zápasu využila a její ruce mohly radostí vystřelit ke stropu bouřící arény.

„Byla jsem velice klidná,“ okomentovala závěrečný gem a pět neproměněných mečbolů Krejčíková. „Říkala jsem si, že Iga je aktuálně nejlepší hráčka světa, tak je jasné, že mi to nedá zadarmo a vytáhne nejlepší míče v nejdůležitějších okamžicích. Věřila jsem, že si to sedne a nějakou výhodu proměním,“ doplnila.

Po triumfu v Praze v loňském roce se jedná už o druhý turnaj WTA na českém území, který dokázala Krejčíková ovládnout. „Tento titul určitě řadím na ty nejvyšší pozice, každé vítězství je ale speciální, všechna vítězství, která jsem zažila, byla hrozně náročná. Moc si vážím toho, jaké dva týdny jsem teď prožila,“ prohlásila Krejčíková.

Krejčíková prožila náročnou sezónu, kterou ovlivnilo zranění a s tím spojený pokles formy, konec roku ji ale zastihl v perfektním rozpoložení. „Všechno zlé je k něčemu dobré. Nedařilo se, ale já jsem vytrvala a s celým týmem jsme pracovali na tom, abych se zlepšila,“ uvedla Krejčíková. „Slyšela jsem o sobě, že předchozí úspěchy byly jen náhoda, teď ale dokazuju, že náhoda to určitě nebyla a patřím mezi top hráčky,“ dodala 26letá tenistka.

V příštím vydání žebříčku se Krejčíková posune z 23. místa až na čtrnáctou příčku.