AGEL Open: Bitva o titul zabrala přes tři hodiny! Krejčíková ve finále udolala světovou jedničku

- Redakce

Ostravský WTA turnaj AGEL Open v neděli vyvrcholil finálovými zápasy a šampionkou se stala domácí Barbora Krejčíková! Ve finále udolala ve třech setech a po více než třech hodinách světovou jedničku Igu Šwiatekovou, díky čemuž natáhla svou vítěznou sérii a získala druhý titul v řadě. Vítězkami čtyřhry na AGEL Open se staly Američanky Caty McNallyová a Alycia Parksová.

Česká tenistka Barbora Krejčíková (23.) se stala první domácí šampionkou ostravského AGEL Open! V nedělní finálové bitvě, která trvala dlouhých 197 minut, dokázala udolat světovou jedničku Igu Šwiatekovou po setech 5:7, 7:6(4), 6:3 a vybojovala svůj druhý titul v řadě.

Po útrapách v tomto roce, které způsobilo zranění ruky, se šestadvacetiletá Krejčíková dostala v závěru sezony do fantastické formy a po Tallinnu si podmanila také Ostravu. Šwiatekové nakonec nepomohl ani přítomný Batman, který jí z hlediště nabízel pomoc.

„Bylo to velmi obtížné utkání. Bára je výborná hráčka, nedávala mi žádné výměny zadarmo, o každý míček jsme bojovaly. Ve třetím setu hrála hodně rychle a já jsem byla pořád pod tlakem. Bylo to o tom, kdo si dokáže držet servis,“ okomentovala finálovou porážku Šwiateková.

Ve finále AGEL Open to ale byla ohromná bitva, ve které se převaha převalovala ze strany na stranu. Vstup do zápasu měla výtečný Šwiateková, načež Krejčíková srovnala z 1:5 na 5:5. Její skvělá stíhací jízda ovšem úspěch nakonec neslavila, protože nevyužila tři brejkboly v jedenáctém gemu. Naopak v další hře přišla znovu o podání a první sadu prohrála.

Ve druhém setu měla naopak výborný začátek česká hráčka, která prorazila podání Polky hned v první hře a postupně se dostala do vedení 4:2. Náskok však v zisk sady nepřetavila, nechala Šwiatekovou skóre dorovnat a o osudu prostředního dějství musel rozhodnout tiebreak. V něm ovšem Krejčíková válela, dostala se do vedení 6:1 a následně v pořadí čtvrtý setbol využila.

Třetí set byl hodně o servisech obou hráček. Poměrně dlouho se příliš výměn nehrálo a obě hráčky sázely jeden přímý bod za druhým. Změnilo se to v osmém gemu, v němž Krejčíková čistou hrou prorazila servis Šwiatekové a šla podávat na vítězství. Polka se znamenitě bránila, odvrátila hned pět mečbolů a dokonce měla brejkbol. Česká tenistka si ale už vítězství vzít nenechala a nakonec esem proměnila v pořadí šestý mečbol.

„Byla jsem velice klidná,“ okomentovala závěrečný set a pět neproměněných mečbolů Krejčíková. „Říkala jsem si, že Iga je aktuálně nejlepší hráčka světa, tak je jasné, že mi to nedá zadarmo a vytáhne nejlepší míče v nejdůležitějších okamžicích. Věřila jsem, že si to sedne a nějakou výhodu proměním,“ doplnila.

Krejčíková vybojovala v Ostravě svůj druhý singlový titul v této sezoně a celkově pátý na okruhu WTA. Loni zvítězila ve Štrasburku, senzačně na Roland Garros a v Praze na Livesport Prague Open.

Titul ve čtyřhře vyhrály Američanky
Americké tenistky Caty McNallyová a Alycia Parksová, které zaznamenaly v Ostravě velmi dobré výsledky i ve dvouhře, se staly zkraje nedělního programu šampionkami ve čtyřhře. Ve finále porazily polsko-novozélandskou dvojici Alicju Rosolskou a Erin Routliffeovou 6:3, 6:2.

AGEL Open, Ostrava (ženy, CZE, 757 900 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) 7:5, 6:7(4), 3:6

Finále čtyřhry
McNallyová, Parksová (USA) – Rosolská (POL), Routliffeová (NZL) 6:3, 6:2


Galerie