AGEL Open: Krejčíková ukončila jízdu americké kvalifikantky! Kvitová s Martincovou vypadly

- Redakce

Turnaj kategorie WTA 500 v Ostravě nabídl v pátek čtvrtfinálové duely. V nich se představily hned tři domácí tenistky. Barbora Krejčíková ukončila pouť americké kvalifikantky Alycie Parksové, kterou porazila ve dvou setech. Petra Kvitová v náročném souboji wimbledonských šampionek padla po dvou hodinách boje s Kazaškou Jelenou Rybakinovou. Páteční program uzavřela Tereza Martincová, která neuspěla proti Jekatěrině Alexandrovové.

Krejčíková zastavila jízdu Parksové
Barbora Krejčíková natáhla svou vítěznou šňůru na sedm utkání a postoupila na halovém AGEL Open v Ostravě do semifinále. Česká šampionka ukončila spanilou jízdu americké kvalifikantky Alycie Parksové (144.), která znovu podala výborný výkon, ale tentokrát tahala za kratší konec. Přemožitelku krajanky Karolíny Plíškové a Řekyně Marii Sakkariové zdolala rodačka z Ivančic za hodinu a 49 minut po setech 7:6(7) a 6:3.

O osudu úvodního dějství rozhodla až zkrácená hra, v níž musela šestadvacetiletá Češka odvracet setbol. Ve druhém setu učinila Krejčíková rozhodující krok za postupem brejkem v šestém gemu. Postupem času Parksové docházely síly a také se projevovaly zdravotní obtíže s nohou. Američanka byla také v průběhu druhé sady ošetřována.

„Byl to těžký zápas, protože Parksovou jsem moc neznala. Měla jsem ale štěstí, že jsem se na oba její zápasy v hlavní soutěži dívala, takže jsem věděla, co můžu plus mínus očekávat. Bylo to o maličkostech a jsem ráda, že v těch jsem uspěla a postoupila jsem dál,“ hodnotila povedené semifinálové vystoupení Krejčíková.

Krejčíková si v sobotu zahraje o finále s vítězkou Wimbledonu Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu.

Kvitová v souboji wimbledonských šampionek neuspěla
Čtvrtfinále AGEL Open proti sobě svedlo v podvečerním programu dvě wimbledonské šampionky. Petra Kvitová (20.), vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014, nakonec po dvouhodinové bitvě nestačila na letošní šampionku z All England Clubu Jelenu Rybakinovou (26.), které podlehla 6:7(5), 4:6.

V první sadě si obě hráčky držely svá podání až do rozhodujícího tiebreaku, v němž se sice Kvitová dostala do vedení 4:2, ale následně jí koncovka utekla. Ve druhém dějství se česká hráčka nedokázala prokousat ani k jednomu brejkbolu a naopak musela čelit výraznému náporu soupeřky. V první hře Češka odvrátila pět brejkbolů, další brejkbol smazala ve třetí hře, ale v sedmém gemu nakonec poprvé v utkání o servis přišla. A to se ukázalo jako rozhodující.

„Dnes mi během zápasu nebylo úplně hej, ale nebylo mi ani nějak úplně nejhůř. Musím říct, že po těch dvou těžkých zápasech už mi chyběly síly, ale snažila jsem se tam nechat všechno a myslím si, že se tak i stalo. Ten zápas byl hrozně těžký, soupeřka hodně dobře podávala, dala mi spoustu es (11) a nedala mi vůbec nic zadarmo,“ vyprávěla po zápase poražená Kvitová.

„Obecně byl ten zápas velice kvalitní, Jelena dneska hrála lépe, takže si zasloužila vyhrát. Čekala jsem, jestli jí to podání přestane tak létat, ale nedočkala jsem se. Je i psychicky náročné přecházet ze strany na stranu a čekat, že zase dostanete eso. Ale občas jsem jí to i vyhmátla, což bylo fajn. Když jsme hrály zezadu, tak si myslím, že to bylo vyrovnané a mohlo to jít na obě strany,“ uvedla Kvitová, která ještě na závěr sezóny dle svých slov odcestuje do amerického San Diega na podnik kategorie WTA 500 a do mexické Guadalajary na turnaj kategorie WTA 1000. Reprezentovat Česko v týmové soutěži Billie Jean King Cup Kvitová neplánuje.

Martincová ve čtvrtfinále neuspěla
Do tří setů dotáhla Tereza Martincová čtvrtfinálové utkání AGEL Open s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou, nakonec se však z postupu neradovala. První sada patřila v poměru 6:1 ruské tenistce. Ve druhém setu se dokázala Martincová vyhecovat k lepšímu výkonu a díky brejku ve třetí hře ho vyhrála 6:4.

Ve třetím setu však česká hráčka opět tahala za kratší konec provazu a výsledkem byla konečná porážka 1:6, 6:4, 1:6. Alexandrovová vyzve v sobotním boji o finále ostravského turnaje světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska.

„Z mého pohledu byl dnes postup do semifinále daleko. Od začátku jsem cítila, že to budu mít těžké hlavně sama se sebou. Kvůli noze jsem měla problémy se servisem, vůbec jsem nebyla schopna se odrážet. Ve druhém setu jsem se snažila něco vymyslet, hrála jsem víc na riziko, protože jsem nebyla schopna tolik vyměňovat. Musím ale říct, že soupeřka hrála výborně,“ okomentovala čtvrtfinálový nezdar Martincová, kterou již delší dobu trápí zraněné koleno.

Česká tenistka je do konce roku přihlášená ještě na turnaje v Kluži a v Guadalajaře, její start na těchto akcích je však ze zdravotních důvodů ohrožen.

AGEL Open, Ostrava (ženy, CZE, 757 900 USD, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) – Alycia Parksová (USA, 144.) 7:6(7), 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Caty McNallyová (USA, 151.) 6:4, 6:4
Jelena Rybakinová (KAZ, 26.) – PETRA KVITOVÁ (20.) 7:6(5), 6:4
TEREZA MARTINCOVÁ (78.) – Jekatěrina Alexandrovová (21.) 1:6, 6:4, 1:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Flipkensová (BEL), Siegemundová (GER) – Eikeriová (NOR), Mihalíková (SVK) 6:4, 6:3