Odvážný cíl splněn! Je super být konečně ve stovce, raduje se Anastasia Detiuc

- David Schlegel, Marek Bartošík

Už po sedmnácté zažila Anastasia Detiuc nadšení z deblového titulu na ženském okruhu, když spolu s Miriam Kolodziejovou opanovaly antukový turnaj v italské Parmě. Vůbec poprvé se ale třiadvacetiletá Češka radovala z celkového prvenství na akci WTA. Tento velký úspěch přinesl Anastasii Detiuc pokoření ještě dalšího velkého milníku – premiérově totiž pronikla do elitní stovky deblového žebříčku, kde jí nyní náleží 86. místo.

Jaký máte pocit z toho, že jste vyhrála turnaj WTA a zároveň jste se dostala do světové stovky ve čtyřhře?
Mám velkou radost, je to skvělé! V semifinále i finále jsme skoro prohrály. Jsme moc rády, že jsme to dokázaly otočit. Díky tomu, že jsme vyhrály spolu, tak i Miri postoupila do Top 100 (Miriam Kolodziejová je aktuálně 95. nejlepší deblistkou světa, pozn. red.). Je super být konečně ve stovce. Na letošní rok jsem si dala právě tento cíl a povedlo se. Kromě toho si chci zahrát grandslam.

V Parmě jste získaly velmi cenné skalpy, porazily jste dokonce i finalistku letošního Australian Open Annu Danilinovou, která spojila síly s Jesikou Malečkovou. Povzbudil vás tento zápas?
Ano, určitě. Hrozně dobře jsme hrály už v prvním kole (Detiuc s Kolodziejovou deklasovaly dvojici Angelina Gabujevová, Anastasia Zacharovová 6:0 a 6:2, pozn. red.). Každým zápasem jsme hrály líp a líp. A když jsme porazily Jesiku s Danilinovou, bylo to úplně skvělé (utkání skončilo výsledkem 6:0 a 6:4).

Poté jste v pátek kvůli dešti nehrály a v sobotu jste musely absolvovat dvě utkání. V semifinále i finále jste uspěly shodným skóre 1:6, 6:3 a 10:8. Zkusíte, prosím, nejprve popsat rozhodující chvíle semifinále proti Paule Kaniaové-Chodunové a Renatě Voráčové?
Holky hrály v prvním setu velmi dobře a aktivně, bylo to na jednu bránu. Všechno jim vycházelo, takže jsme si říkaly, že to určitě nebude trvat celý zápas. Samy jsme musely hrát aktivně. V supertiebreaku jsme byly docela nervózní. Když jsme ale prohrávaly 5:8, opět jsme si řekly, že musíme víc přebíhat na síti a být aktivnější. Na mečbol jsem dala dobrý servis zleva ven a soupeřka nahrála bekhendem Miri na smeč.

A co mečbol ve finále proti dvojici Arantxa Rusová, Tamara Zidanšeková?
Opět jsem servírovala. Měla jsem druhé podání a byla jsem trochu nervózní, abych nedala dvojchybu. Soupeřka pak naštěstí hned druhým balónkem trefila aut. Byla to velká úleva.

Tentokrát jste prohrávaly v supertiebreaku 4:7. Miriam v rozhovoru zmínila, že jste zůstaly pozitivní. Byl to rozhodující faktor k obratu?
Myslím, že ano. Pomohlo nám to. Poté jsme opět byly aktivnější, Miri za stavu 8:8 neskutečně přeběhla a díky tomu jsme měly mečbol.

Uvědomovala jste si za stavu 9:8 důležitost okamžiku?
Určitě, ale snažila jsem se zachovat klid a nezpanikařit.

Oslavila jste nějak vaše vítězství?
Jenom jsem zašla s rodinou na večeři, ale nic velkého. (usmívá se)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Anastasia Detiuc (@anastasiadetiuc)

Po boku Miriam hrajete v posledních měsících velmi často. Jak byste tuto spolupráci charakterizovala?
Je to super, s Miri se mi hraje moc dobře, protože jsme i dobré kamarádky. Je skvělé, že je na mé straně. Když jsem třeba nervózní, dokáže mě podržet a uklidnit. Jsem ráda, že jsme se takhle našly. (usmívá se)

Aktuálně jste 86. v žebříčku čtyřhry, navíc do konce roku neobhajujete prakticky žádné body, a tudíž máte na dosah účast na Australian Open 2023. Byla jste už někdy v Austrálii?
Ještě nikdy. Na ostatních grandslamech jsem hrála juniorský turnaj, ale v Austrálii ne. Určitě bych se tam moc ráda chtěla dostat. V prosinci ještě odehraju dva turnaje kategorie WTA 125 ve Francii (ve městech Angers a Limoges, pozn. red.). Výsledky z nich se ještě budou počítat do žebříčku pro Australian Open.

S kým byste případně hrála v Austrálii?
S Miri máme podobný žebříček, takže spolu se tam určitě nedostaneme. Proto se pokusím najít někoho s lepším žebříčkem, abych měla větší šanci se tam dostat.

A jaké jsou vaše plány pro následující dva měsíce před zmíněnými turnaji ve Francii?
Dám si teď chvíli volno. Chtěly jsme zkusit Ostravu, tam jsme se ale nedostaly. Pak je tam ještě jeden turnaj WTA v Rumunsku, kam jsme se ale taky nedostaly (v Kluži, pozn. red.). Proto si dám chviličku volno a následně opět začnu trénovat.

Singlovou kariéru, která vám v letech 2018–2019 vynesla tři tituly na okruhu ITF, jste už úplně upozadila?
Hned na začátku roku jsem neměla úplně dobrý singlový žebříček a v deblu jsem byla blízko stovky, a proto jsem se zaměřila spíš na debl. Singlovou kariéru ale nechci úplně zazdít, na nějaké turnaje ještě pojedu. Nicméně už se více soustředím na debl.