AGEL Open: Kvitová i Martincová po boji postoupily, Bartůňková s Palicovou uspěly v deblu

- Redakce

V Ostravě začala hlavní soutěž halového podniku kategorie WTA 500. Úvodní kolo AGEL Open absolvovaly na centrálním dvorci i dvě Češky a obě byly úspěšné! Loňská semifinalistka turnaje Petra Kvitová udolala Američanku Bernardu Peraovou ve třech setech. Tereza Martincová si následně poradila se Švýcarkou Jil Teichmannovou ve dvou tiebreacích. Dalšími postupujícími do osmifinále se staly Ajla Tomljanovicová, Jekatěrina Alexandrovová a wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová. Ve čtyřhře se představily domácí naděje Nikola Bartůňková a Barbora Palicová, které zaskočily favorizované duo Dzalamidzeová, Panovová!

Kvitová v Ostravě zvládla po boji první kolo
Petra Kvitová (20.) na ostravské WTA turnaji AGEL Open postoupila do osmifinále, poté co porazila americkou tenistku Bernardu Peraovou (43.) po setech 6:3, 2:6, 6:4. Kvitová měla výborný vstup do utkání, rychle si vypracovala vedení 5:0 a první sadu i přes drobnou komplikaci v podobě jednoho ztraceného servisu dotáhla do vítězného konce.

Druhý set ale naopak patřil její soupeřce, přemožitelka dvou Češek Barbory Palicové a Nikoly Bartůňkové z kvalifikace dokázala srovnat a dostat zápas do rozhodujícího setu.

V něm byla nejprve o jeden brejk ve výhodě právě Peraová, po sérii dalších brejků to však byla česká hráčka, která za stavu 5:4 zápas úspěšně dopodávala. V osmifinále se Kvitová střetne s nasazenou dvojkou Paulou Badosaovou (4.) ze Španělska, která měla v prvním kole volný los.

„Jedná se o hodně cenné vítězství, protože jsem se rozhodla až ve středu večer, že přijmu volnou kartu. Ještě minulý víkend jsem ležela doma v posteli s bolestí v krku. Povrch je tady hodně pomalý, takže to bylo fyzicky velmi náročné. Bernarda mi ani nedávala šanci, abych do toho mohla nějak víc jít. Bylo to hodně náročné, jsem ráda, že alespoň ve třetím setu mi pomohl servis,“ zhodnotila vydřené vítězství v prvním kole AGEL Open Kvitová, kterou zítra čeká volný den a na kurt se vrátí zase až ve středu.

Martincová vydřela výhru nad Teichmannovou
Tereza Martincová (78.) si připsala na úvod halového klání AGEL Open v Ostravě velmi cennou výhru, když skolila Švýcarku Jil Teichmannovou (36.) po dvou hodinách a 21 minutách 7:6(1) a 7:6(5).

Sedmadvacetiletá Martincová v souboji dvou loňských čtvrtfinalistek turnaje nejprve dvakrát ztratila servis a prohrávala už 1:5, velké manko včetně dvou setbolů ale dokázala vymazat a první sadu nakonec ukořistila v jednoznačném tiebreaku.

Ve druhém dějství neudržela česká tenistka dvakrát náskok brejku, opět tedy musel rozhodnout tiebreak. Martincová v něm vedla už 6:2, nakonec ale proměnila až svůj čtvrtý mečbol za stavu 6:5 na returnu.

Její soupeřkou v osmifinále bude světová trojka Anett Kontaveitová z Estonska, jež měla v prvním kole volný los.

Bartůňková s Palicovou zaskočily favoritky!
Nikola Bartůňková a Barbora Palicová se radují z překvapivého postupu do čtvrtfinále na ostravském AGEL Open! České teenagerky totiž v úvodním kole deblové soutěže přehrály Natelu Dzalamidzeovou a Alexandru Panovovou po hodině a půl boje 7:6(4) a 6:4.

Bartůňková s Palicovou sice v prvním setu nevyužily vedení 5:3 a 40:30 při svém podání, poté ale ukořistily klíčový tiebreak. O osudu druhého dějství rozhodl jediný brejk ze sedmého gemu.

„Myslím, že jsme hrály dobře. Soupeřky byly kvalitní a my jsme od sebe neměly velká očekávání, protože nejsme moc sehrané. Hrály jsme spolu jen párkrát a nebylo to moc dobré. Dneska nám to ale sedlo,“ hodnotila Bartůňková.

„Bojovaly jsme, co nejvíc to šlo, a ukázaly jsme, že na to máme. Nebyly jsme pod tlakem, neměly jsme co ztratit. Všechny gemy byly vyrovnané, takže to bylo o pár balónech,“ doplnila Palicová.

AGEL Open, Ostrava (ženy, CZE, 757 900 USD, hala – tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Ajla Tomljanovicová (AUS, 34.) – Šuaj Čang (CHN, 27.) 6:3, 6:3
Viktoria Azarenková (24.) – Jekatěrina Alexandrovová (21.) 4:6, 6:4, 2:6
Madison Keysová (USA, 17.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 26.) 7:5, 3:6, 3:6
PETRA KVITOVÁ (20.) – Bernarda Peraová (USA, 43.) 6:3, 2:6, 6:4
Jil Teichmannová (SUI, 36.) – TEREZA MARTINCOVÁ (78.) 6:7(1), 6:7(5)

1. kolo čtyřhry
Barnettová, Nichollsová (obě GBR) – Garcíaová Pérezová (ESP), Neelová (USA) 6:3, 4:6, 10:4
Dzalamidzeová (GEO), Panovová (-) – BARTŮŇKOVÁ, PALICOVÁ 6:7(4), 4:6
Krawczyková (USA), Schuursová (NED) – Friedsamová, Heisenová (obě GER) 6:3, 6:4