Životní úspěch Detiuc s Kolodziejovou! V Itálii slaví premiérový titul na okruhu WTA

- Jan Vojkůvka

Životního úspěchu dosáhly české tenistky Anastasia Detiuc a Miriam Kolodziejová! Na turnaji WTA v Parmě zvládly v sobotu semifinále, poprvé v kariéře pronikly do finále na nejvyšším okruhu a navrch v odpoledním klání vybojovaly také premiérový titul! Nizozemsko-slovinskou dvojici Arantxu Rusovou a Tamaru Zidanšekovou porazily 1:6, 6:3, 10:8.

Den jako z pohádky prožily Anastasia Detiuc s Miriam Kolodziejovou. Česká dvojice, která spolu pravidelněji objíždí turnaje od letošního dubna, totiž v sobotu v italské Parmě pořádně řádila.

Češky v sobotu dokázaly vyhrát hned dva zápasy, oba se shodným výsledkem 1:6, 6:3, 10:8. Napřed tímto poměrem porazily polsko-českou dvojici Paulu Kaniaovou-Chodunovou a Renatu Voráčovou a následně se stejným skóre vyhrály i finále proti Arantxe Rusové a Tamaře Zidanšekové.

A aby toho nebylo v málo, v obou zápasech dokázaly stáhnout nepříjemnou ztrátu v supertiebreacích. V semifinále prohrávaly 5:8, ve finále dokonce prohrávaly 4:7 a čelily dvěma servisům soupeřek. Koncovky obou rozhodujících sad ale patřily českým tenistkám, které dokázaly strhnout výhry v semifinále i finále na svou stranu a nakonec vybojovat nejcennější trofej svých tenisových životů.

Výhra je pro obě hráčky ohromně cenná i z toho důvodu, že pro ně také znamená pokoření významného kariérního milníku. Detiuc s Kolodziejovou, které spolu letos triumfovaly rovněž na šedesátkách v Chiassu a Přerově, v pondělí poprvé nahlédnou do elitní světové stovky. Zatímco Detiuc bude patřit přinejhorším 86. místo světa, Kolodziejová se posune na 95. příčku. Navíc si potvrdily, že jejich společná souhra přináší kýžené ovoce.

Třiadvacetiletá Detiuc, která se stále více soustředí na čtyřhru, v této sezoně vybojovala už pátý titul. Celkově slaví svou sedmnáctou deblovou trofej v kariéře, předchozích šestnáct vybojovala na okruhu ITF.

O dva roky starší Kolodziejová se nadále snaží prosadit i v singlu, ve kterém se nachází na 432. místě, letos však zatím marně útočí na výraznější úspěch. Ve čtyřhře je mnohem úspěšnější, když letos vybojovala už pět trofejí na okruhu ITF a nyní přidala tedy šestý deblový titul. Její sbírka díky tomu čítá celkem patnáct titulů ze čtyřhry.