Neporazitelná Brenda! Patnáctiletá Češka si podmanila pátý turnaj v řadě

- Jan Vojkůvka

Nezastavitelná Brenda Fruhvirtová dokázala natáhnout svou vítěznou šňůru i v nedělním finále na ITF v Santa Margheritě a podmanila si pátý turnaj za sebou! Své 25. vítězství v řadě vybojovala proti domácí Jessice Pieriové, nad kterou vedla už 6:4, 2:0, když se Italka rozhodla utkání skrečovat. Pro patnáctiletou Češku se jedná už o sedmou vyhranou pětadvacítku v probíhající sezoně.

Forma Brendy Fruhvirtové je neskutečná! Profesionální zápas naposledy prohrála v červnu na Bundeslize s Bernardou Peraovou. Od té doby však jede dva měsíce na vítězné vlně. Vyhrála čtyři ligové duely v Německu a Švýcarsku a na okruhu ITF nepoznala hořkost porážky na pěti po sobě jdoucích turnajích.

Vítězka dvou únorových podniků v argentinském Tucumánu svou série započala ve švýcarském Klostersu, kde ve druhé polovině června vyhrála svou třetí letošní pětadvacítku (turnaj ITF dotovaný částkou 25 tisíc dolarů). Pak si odskočila k ligovým soutěžím do Německa a Švýcarska, kde porazila i takové hráčky jako Mandy Minellaovou a Dalilu Jakupovičovou.

Svou formu si přenesla i zpět na okruh, kde postupně ovládla další pětadvacítky ve švédském Danderydu, maďarském Mogyorodu a německém Brunšviku. Postupně se prodrala až na 192. místo světa a jako druhá nasazená nastoupila tento týden do turnaje v Santa Margheritě Di Pule.

A i tuto italskou pětadvacítku si doslova podmanila. Za celý turnaj ztratila pouze jeden set, když v semifinále porazila Řekyni Sapfo Sakellaridiovou 4:6, 7:5, 6:0. Do finále však i přes toto drobné zaváhání šla jako jasná favoritka, což v neděli rovněž potvrdila.

Souboj s domácí Jessicou Pieriovou začala skvěle a odskočila do vedení 3:1. Pak sice výhodu brejku ztratila a nechala svou soupeřku srovnat, koncovka však šla znovu na konto mladé české hráčky. Té se navíc povedlo hned zkraje druhé sady obrat Italku o podání.

To už bylo pro Pieriovou příliš. Pravděpodobně se necítila úplně v nejlepší kondici a za stavu 4:6, 0:2, kdy už nevěřila, že by mohla výsledek zvrátit, se rozhodla finále vzdát. Fruhvirtová, která by zajisté chtěla finále dohrát, v tu chvíli vybojovala svůj sedmý titul v roce 2022 a pátý v řadě.

Pro českou tenistku je vítězství v Santa Margheritě důležité ještě z dalšího hlediska. Pomůže jí totiž v dalším vzestupu žebříčkem WTA, do něhož si za dva týdny připíše dalších 50 bodů a vylepší své aktuální 192. místo.

Podstatné je to i proto, že by se v lednu ráda vypravila spolu se svou sestrou do Austrálie. Kvalifikaci Australian Open má v tuto chvíli prakticky zajištěnou, další vylepšování žebříčkového postavení jí však může pomoci k účasti i na jiném turnaji WTA u protinožců, což by rozhodně byl skvělý start nové sezony.