Spadlo to tam, nebo ne? Mečbol jsem prožíval dost! netají strůjce postupu Lehečka

- Marek Bartošík

Co se jevilo jako jednoznačné měření sil, se nakonec vyvinulo v pořádné tenisové drama! Čeští tenisté vstupovali do sobotního programu baráže Davis Cupu v Tel Avivu s pohodlným náskokem 2:0, domácí Izraelci ale nejprve dominovali ve čtyřhře a poté jejich náhradní jednička Edan Lešem dlouho trápil Jiřího Lehečku. Dvacetiletý favorit však atakům odvážného Izraelce odolal a díky vydřenému vítězství 4:6, 6:0 a 7:5 získal pro český daviscupový tým klíčový třetí bod, který mu zajistil postup do kvalifikace příštího ročníku slavné týmové soutěže.

Pro Jiřího Lehečku to byla pozice, kterou mu nikdo nezáviděl. Zkraje sobotního programu neuspěl po boku Tomáše Macháče ve čtyřhře proti páru Jonathan Erlich, Daniel Cukierman (4:6, 3:6), a proto musel hned vzápětí do dalšího ostrého souboje, tentokrát proti odpočatému Edanu Lešemovi, jenž v pátek překvapivě dlouho vzdoroval Macháčovi.

Lídr českého týmu skutečně vstoupil do utkání s izraelským outsiderem nevýrazně, když ztratil první sadu, poté ale zabral, nadělil soupeři kanára a následně zvládl i vyrovnanou třetí sadu, kterou zakončil dvěma parádními bekhendovými prohozy po čáře.

Vrátíte se ještě ke klíčovému třetímu setu, hlavně k jeho závěru?
Třetí set byl velice vyrovnaný od začátku do konce, oba jsme na servisu předváděli velice dobrý výkon, on navíc chodil velice dobře na síť. Pro mě bylo důležité trefit return po čáře, protože soupeř očekával, že return půjde křížem. Kápo mi tohle říkal od půlky třetího setu, ale nebylo to lehké. Naštěstí to přišlo v ten nejlepší moment.

Na mečbol jste zahrál bekhendový return po čáře, přičemž nebylo jasné, kam dopadl. Jak jste tento okamžik prožíval?
Prožíval jsem ho dost! Plánoval jsem, že dám return po lajně. Že to tam spadlo, jsem se dozvěděl až poté, co umpire začal hlásit „game, set, match“. Potom už to bylo velice emotivní. Čároví rozhodčí dělali ve všech zápasech dost chyb, a proto jsem si nebyl úplně jistý, jestli to zahlásili správně. Podíval jsem se na vrchního rozhodčího a ten uznal, že míč byl dobrý.

Výkony čárových rozhodčích skutečně nebyly na nejvyšší úrovni…
Vím, že práce čárového rozhodčího není jednoduchá. Toto je ale Davis Cup a těch chyb bylo víc, než by mělo být. Pro obě strany bylo dobré, že jsme měli k dispozici jestřábí oko. Skoro pokaždé jsem ho využil bezchybně. Byla to velká pomoc.

Na kontě už máte challengerové trofeje, úspěšnou kvalifikaci na Australian Open a teď také dvě výhry v Davis Cupu. Kam je řadíte?
Je to něco jiného než turnaje, na kterých jsme klidně 38 týdnů z roku. Davis Cup hrajeme maximálně dvakrát za rok. Tohle vítězství řadím velice vysoko. Jsem šťastný, že jsem dokázal prolomit sérii porážek. Soupeř navíc neměl co ztratit a hrál výborně.

Izraelci svými výkony docela překvapili, že?
Na začátku týdne jsme věděli, že jsme papíroví favoriti a že naše výkonnost by měla být daleko před Izraelci. Ti ale předvedli velice slušný a nebojácný tenis, ve všech třech singlových zápasech hráli nad svoje možnosti a své žebříčkové postavení. O to cennější ale naše výhra je. Jsem nesmírně rád, že jsem toho mohl být součástí a že jsem dostal od kapitána důvěru. Myslím, že jsem se toho zhostil slušně a že to dopadlo tak, jak jsme chtěli. Výhra je výhra, to je hlavní.

Jak náročné bylo připravit se na dvouhru, když jste předtím neuspěl ve čtyřhře po boku Tomáše Macháče?
Určitě to nebylo nic jednoduchého. Čtyřhra se nám vůbec nepovedla. Máme tady ale kolem sebe zkušený tým plný odborníků, kteří nám umí poradit. Dostali mě zpátky nahoru a s jejich podporou v zádech se mi nastupovalo o dost lépe. Chtěl bych jim moc poděkovat, že tady pro nás jsou. Těším se na další daviscupový zápas.


Galerie