Premiérová daviscupová výhra před divokými Izraelci! Konec byl dost emotivní, zářil Lehečka

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka zvládl první díl své izraelské mise. Jako týmová jednička vstoupil do barážového utkání Davis Cupu v Tel Avivu výborně a domácího Daniela Cukiermana porazil ve dvou setech 6:0, 6:4. Popasoval se nejen se zlepšenou hrou soupeře ve druhém setu, ale i s rozdivočelými izraelskými diváky, kteří vytvořili atmosféru podobnou té argentinské.

Co se zprvu jevilo jako jednoduchý zápas, to se ve druhém setu proměnilo v tuhý boj. Jiří Lehečka do souboje s Danielem Cukiermanem vletěl po hlavě, v prvním setu soupeři nadělil kanára a mířil za svým vůbec prvním vítězstvím v Davis Cupu. Druhá sada, i kvůli zaplněné hale, byla ovšem o poznání náročnější.

Český hráč se prosadil na returnu jen jednou a zároveň čelil hned čtyřem brejkbolům. Všechny obtíže ale zažehnal a po utkání mohl začít slavit svůj první triumf.

„Jsem strašně moc rád, je to můj první zápas, co jsem v Davis Cupu vyhrál,“ radoval se po utkání český tenista. „Předchozí losy nebyly úplně přívětivé, skoro nikdy jsem nebyl favoritem. O to více je pro mě tato výhra, kdy jsem zvítězil ve dvou setech a přinesl Česku bod, cennější. Byl to pro mě vždycky sen.“

Lehečkovi se doposud v Davis Cupu příliš nedařilo. Důvodem bylo především to, že hrál proti žebříčkově mnohem výše postaveným a zkušenějším hráčům. Do pátečního klání měl na kontě pouze tři singlové a tři deblové porážky.

I proto není divu, že si své premiérové vítězství užíval. „Na konci pro mě bylo dost emotivní, že se mi z pozice týmové jedničky povedlo získat svou první výhru. Určitě ale nechci usnout na vavřínech. Jsme tady jako tým, takže se budeme snažit, abychom utkání proti Izraeli dotáhli do vítězného konce,“ podotkl bojovně.

V Izraeli to dlouho vypadalo, že se nepovede tamní Shlomo Group Arénu zaplnit, což by českému týmu mohlo více vyhovovat. Nečelil by totiž síle domácích diváků.

Během zápasu se ale ochozy zaplnily a publikum dokázalo vytvořit hodně bouřlivou atmosféru. „Ke konci zápasu hala praskala ve švech. Nebylo to vůbec nic jednoduchého. Mezi prvním a druhým servisem se nehrálo úplně příjemně,“ usmíval se Lehečka. „Oproti Argentině to bylo navíc umocněno tím, že hrajeme v hale, kde jsou bubny a fandění slyšet víc.“

Postupný příchod diváků pořádně nabudil i Izraelce Daniela Cukiermana, jenž ve druhé sadě začal dost kousat. „Fanoušci ho hnali víc a víc. Pro mě bylo důležité, že jsem soupeře kromě posledního gemu zápasu nepustil k žádné větší šanci. Všechny jeho příležitosti jsem ale odvrátil tak, jak jsem měl,“ těšilo Lehečku, který připomněl i stav 0:40 v desátém gemu druhé sady, kdy byl Cukierman blízko ke srovnání na 5:5.

„Celý druhý set jsem trochu bojoval, když jsem si měl podržet servis. Soupeř se na returnu hodně zlepšil a přestal dělat zbytečné chyby. Každá výměna byla i kvůli ohraným míčkům o dost těžší. Jemu pomalejší hra seděla, takže se to v posledním gemu tak nějak sešlo. Naštěstí jsem byl ale schopný brejkboly odvrátit a zápas doservírovat,“ vyprávěla česká jednička.

Lehečkovi hodně pomohly i rady týmového parťáka Zdeňka Koláře, se kterým ladil taktiku pro duel s 450. hráčem světa. „Nejvíc mi pomohla rada o prvním servisu zprava, u kterého Zdenda vysledoval, že je přesný, ale ne definitivní,“ vyzdvihl jednu z rad svého kolegy.

Díky tomu se týmové jedničce více dařilo na returnu. Lehečka zápas nakonec zakončil se čtyřmi brejky a poslal český tým do vedení 1:0.