Byl jsi mým největším idolem, vzkázal Veselý. Čeští tenisté se loučí s Federerem

- Filip Lefenda

Úchvatná kariéra Rogera Federera se chýlí ke svému konci. Vítěz 103 podniků ATP ve čtvrtek oznámil, že nadcházející Laver Cup bude příští týden v Londýně poslední akcí, na které se v roli aktivního tenisty představí. Švýcarovo oznámení pochopitelně vyvolalo obrovskou vlnu reakcí. Hold vzdávají jednačtyřicetileté legendě bílého sportu i nejlepší Češi.

„Bylo mi ctí sdílet s tebou kurt, Rogere. Klobouk dolů před VŠÍM, čeho jsi v tenise dosáhl,“ napsal ke společné fotografii na svém Instagramu Tomáš Berdych. S Federerem se během aktivní kariéry, kterou sám ukončil v roce 2019, utkal hned šestadvacetkrát. Český tenista se z triumfu radoval v šesti případech.

„Rogere, byl jsi pro mě vždy obrovskou inspirací,“ napsala na adresu osminásobného wimbledonského vítěze Petra Kvitová, jež na stejném turnaji získala své dva grandslamy. „Tvá elegance, půvab, krásná hra. Vždy jsem si tě nesmírně vážila a chtěla bych ti poblahopřát k úžasné kariéře. Tenis bez tebe nebude stejný. Díky za všechno,“ dodala současná česká jednička a přidala i ikonku srdíčka.

Ta nechyběla ani ve vzkazu další české hvězdy. „Děkuji ti za všechno, co jsi udělal pro tenis,“ připojila se Barbora Strýcová, bývalá světová jednička ve čtyřhře, jež svůj zatím poslední zápas odehrála na loňském Australian Open.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova)

„Všichni si přáli, aby tento den nenastal. Dokázal jsi hrát s takovou lehkostí, až si všichni mysleli, že budeš vyhrávat napořád. Byl jsi mým největším idolem už od dob, co jsem byl malým klukem, a vždy jím budeš. To kvůli tobě jsem v sobě zažehl touhu stát se profesionálním tenistou a ty jsi byl tím, proti komu jsem si chtěl nejvíce zahrát,“ přiznal v emotivním vzkazu na Instagramu Jiří Veselý.

„Bohužel jsem neměl to štěstí, ale zažili jsme spolu alespoň pár skvělých tréninků a užili si během nich na kurtu zábavu. Díky za všechno! Přeji ti vše nejlepší do budoucna,“ dodal majitel dvou singlových trofejí z okruhu ATP.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jiri Vesely (@veselyjiri)

„Mám na něj fantastické vzpomínky. Na okruhu jsme se spřátelili, někdy jsme si také zatrénovali. Vždycky jsem mu hrozně fandil,“ vyjádřil se v rozhovoru pro ČTK na adresu někdejšího soupeře bývalý český tenista Jiří Novák, majitel sedmi titulů z okruhu ATP.

„Vystupoval jako sympaťák. Líbila se mi jeho technika hry. Vždy se na něj krásně dívalo. Je to ikona sportu a za posledních dvacet let udělal pro tenis strašně moc. Je legendou a prvním, kdo získal dvacet grandslamových titulů. Zpráva o jeho konci pro mě až tak překvapivá není. Poslední rok od Wimbledonu nehrál, měl operaci kolena a v jeho letech je nesmírně těžké do toho vlaku zase naskočit,“ uvedl semifinalista Australian Open z roku 2002, jenž Švýcara dokázal během devíti vzájemných střetnutí hned čtyřikrát porazit.