Poprvé od roku 1938! Němci slaví historickou výhru v Davis Cupu

- Marek Bartošík

Dlouhých 84 let čekali němečtí tenisté, než v Davis Cupu opět porazili své rivaly z Francie. Parta kapitána Michaela Kohlmanna to dokázala před domácími fanoušky v Hamburku, který letos hostí základní skupinu C slavné týmové soutěže. K vítězství 2:1 nad oslabenými reprezentanty ze země galského kohouta přispěli Jan-Lennard Struff a deblové duo Kevin Krawietz, Tim Pütz.

Co mají společného Davis Cup 1953, 1956, 1996, 2006, 2010, 2011, 2014 a 2015? Ve všech zmíněných ročnících se utkali Francouzi a Němci, přičemž uspěli první zmínění. Sérii osmi porážek, která se natáhla do rozmezí více než šesti desetiletí, přerušili němečtí reprezentanti až ve středu.

„Vytvářet kladnou historii je vždy skvělé. Bylo to jako jízda na horské dráze, ale nakonec je z toho velké vítězství,“ řekl německý kapitán Michael Kohlmann.

„Na otázku, kdy jsme naposledy porazili Francouze, jsem musel odpovídat mnohokrát. Nicméně teď můžeme tuto kapitolu uzavřít a dívat se dopředu. Doufám, že Francii potkáme ještě mnohokrát a přidáme další vítězství,“ doplnil Kohlmann.

Nutno dodat, že souboj tenisových velmocí měl tentokrát skromnější obsazení. V úvodním střetnutí poslal Němce do vedení Jan-Lennard Struff (132.), který porazil v souboji týmových dvojek Benjamina Bonziho (53.) 6:4, 2:6 a 7:5.

Za Francouze posléze vyrovnal Adrian Mannarino (47.), jenž v duelu týmových jedniček vyzrál na Oscara Otteho (52.) poměrem 6:4 a 6:3. Rozhodnout tak musela až čtyřhra, v níž Kevin Krawietz a Tim Pütz udolali Nicolase Mahuta a Arthura Rinderkneche 6:2, 3:6 a 7:6(1).

Němci uspěli proti tradičním rivalům navzdory absenci Alexandera Zvereva. Dlouholetý člen elitní desítky žebříčku se sice po těžkém zranění kotníku vrátil do tréninku, zastavil ho ale kostní edém, kvůli kterému bude na okruhu scházet nejméně několik dalších týdnů.

Francouzům chybí především šoumen Gaël Monfils a také elitní deblový specialista Pierre-Hugues Herbert, jenž si během travnaté části sezóny poranil koleno.

Američané zvládli drama v Glasgow, uspěli i Španělé či Italové
A co ještě nabídly úvodní dva dny finálového turnaje Davis Cupu 2022? V hamburské skupině C se zadařilo Australanům, kteří nedali šanci Belgičanům a zvítězili poměrem 3:0 na zápasy.

Tradičně silní Španělé porazili ve skupině B, konané ve Valencii, Srby oslabené o Novaka Djokoviče 3:0 na zápasy. Kanaďané tamtéž potvrdili roli favoritů proti Jižní Koreji a po velkém boji vyhráli 2:1.

Skupina A v Boloni zatím přinesla vítězství domácích Italů nad loňskými finalisty z Chorvatska (3:0) a nečekaný triumf Švédů proti favorizovaným Argentincům (2:1).

V nabité skupině D, jež se hraje v Glasgow, podlehli domácí Britové v napínavém střetnutí Spojeným státům americkým (1:2). Z úspěchu se v Emirates Areně radovali ještě Nizozemci, kteří přehráli nevyzpytatelné Kazachy 2:1 na zápasy.

Skupinová fáze finálového turnaje se koná v termínu 13.–18. září, přičemž z každé čtyřčlenné skupiny postoupí do čtvrtfinále dva týmy. Vyřazovací fáze je na programu od 22. do 27. listopadu ve španělské Málaze.